Skadliga bakterier och parasiter
Bland de mikroorganismer som normalt förknippas med matförgiftning är det två som gravida bör vara extra försiktiga med: listeria och toxoplasma. Dessa mikroorganismer kan skada fostret utan att ge särskilt kraftiga symtom hos mamman. Exempel på sjukdomstecken hos mamman kan vara influensaliknande symtom. I värsta fall kan en infektion leda till missfall eller medfödda skador hos barnet.
Listeria (Listeria monocytogenes)är en bakterie som finns naturligt i vatten, jord och råvaror. Bakterien växer snabbt i rumstemperatur, men också – i motsats till många andra bakterier – vid låga temperaturer, som till exempel i kylskåp. Vanligtvis krävs ett mycket högt antal bakterier per gram matvara för att den ska orsaka sjukdom. Bakterien dör vid uppvärmning, men överlever frysning. Listeria kommer först och främst in i kroppen via matvaror som förvaras länge i kylskåp och som äts utan uppvärmning. Vilken mat det gäller kan du läsa om längre ned.
Toxoplasma (Toxoplasma gondii) är en parasit som förekommer i tarmkanalen hos katter. Människor kan bli smittade på två olika sätt:
- Vid direkt eller indirekt kontakt med avföring från katter. Direkt smitta från kattavföring kan till exempel ske genom att man gör ren kattlådan eller klappar infekterade katter. Indirekt kan man även bli smittad genom mat och dryck som är förorenad med kattavföring, till exempel genom otvättade grönsaker eller frukt. Man kan också bli smittad genom kontakt med jord och sand där katter har grävt ned sin avföring.
- Genom att äta rått kött från djur som är smittade med toxoplasma. Parasiten finns i köttet hos sådana djur, även om djuren själva inte visar några tecken på sjukdom. Parasiten dödas genom att köttet kokas eller steks väl. Den kan också dödas genom djupfrysning i flera dygn i minst -18 °C. Däremot överlever den troligtvis gravning och kallrökning av kött.
Om en gravid kvinna smittas för första gången under graviditeten kan parasiten överföras till fostret och orsaka missfall, missbildningar eller andra allvarliga skador på barnet, om sjukdomen inte behandlas i tid. Personer som har smittats tidigare i livet har antikroppar mot parasiten som skyddar fostret mot infektion. I Sverige har mellan 10 och 28 % av befolkningen antikroppar mot toxoplasma. Vårdpersonal kan undersöka om en gravid kvinna har sådana antikroppar med hjälp av ett blodprov. Råden gällande toxoplasmaparasiten gäller först och främst gravida som inte med säkerhet vet att de har skyddande antikroppar.
I Sverige anses det inte vara nödvändigt att rutinmässigt undersöka gravida för antikroppar mot toxoplasmos.
Kött
I rått kött kan både toxoplasma och listeria finnas. Se till att allt kött du äter är väl genomstekt, kokt eller grillat. Detta gäller även hamburgare, pannbiff och liknande. Smaka inte på rått kött när du lagar mat. Köksredskap som har varit i kontakt med rått kött bör diskas innan de används till annan mat. Malet kött utgör en större risk än annat kött när det gäller toxoplasma. Uppskuret köttpålägg utgör också en större risk än helt kött när det gäller listeria. Undvik därför att äta uppskuret, vakuumförpackat köttpålägg mot slutet av hållbarhetstiden. Vakuumförpackat köttpålägg har flera veckors hållbarhet. Om pålägget innehåller listeria kan därmed mängden bakterier öka till skadliga nivåer.
Ost
Alla ostar som värmebehandlas väl – som till exempel ost på pizza, på varma smörgåsar, på lasagne eller i såser – kan ätas av gravida.
Listeria har hittats i mjuka/halvmjuka lagrade ostar av opastöriserad mjölk. Opastöriserad mjölk är inte tillräckligt värmebehandlad, och risken för listeriabakterier är därför relativt stor. I Sverige säljs lite ost gjord på opastöriserad mjölk.
Listeria hittas också i mjuka och halvmjuka ostar – som till exempel brie och camembert – och i mjukostar som gorgonzola, även om dessa har gjorts av pastöriserad mjölk. Orsaken är att dessa ostar kan bli smittade på ett eller annat ställe i produktionsprocessen. Listeria förekommer mycket sällan i de här ostarna, men för att vara på den säkra sidan bör gravida äta av de här ostarna när de är så färska som möjligt, och undvika dem mot slutet av sin hållbarhetstid. Mängden eventuella listeriabakterier är nämligen som högst mot slutet av hållbarhetstiden.
Alla andra typer av ost anses vara säkra vad gäller mängden listeria. Smält ost av alla typer anses säkert. Dessa säljs oftast på tub. Listeria trivs heller inte i hårda ostar som till exempel "Gouda", "Jarlsberg", "Norvegia", eller i mesost och parmesanost. De här ostarna kan därför tryggt ätas av gravida.
Fisk och skaldjur
Gravida bör inte äta syrad fisk då de speciella förhållandena vid produktionen av dessa innebär en ökad risk för Listeria.
Listeria kan också finnas i små mängder i gravad eller rökt fisk. Om bakterien får tillfälle att växa, till exempel i vakuumförpackade varor med lång hållbarhetstid, kan bakterienivån bli för hög. Ät därför gravad och rökt fisk när den är så färsk som möjligt. För att vara på den säkra sidan bör du alltså undvika gravad och rökt fisk som närmar sig slutet av sin hållbarhetstid.
Om rå fisk, till exempel sushi, behandlas hygieniskt är risken liten för höga andelar listeria.
HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om vårdens skyldigheter gentemot dig som patient och anhörig!
I utlandet
I många länder är risken för att bli smittad med toxoplasma mycket högre än i Sverige. Förekomsten av toxoplasmos varierar mycket geografiskt. Infektionen är vanlig i milda och fuktiga klimat, sällsynt i torra och varma områden. Länder med hög smittrisk är bland annat Frankrike, Italien, Portugal, Spanien och Kanarieröarna – där cirka 60–80 % av den yngre befolkningen är smittade. Risken att bli smittad är cirka 20 gånger högre i sydliga länder, jämfört med Sverige. I Sydtyskland och Österrike är 40–60 % av den yngre befolkningen smittad. De brittiska öarna, Nordtyskland och de nordiska länderna har ungefär samma smittrisk som oss och resor till dessa platser innebär ingen ökad risk.
Gravida som väljer att resa till land med hög smittrisk bör vara noggranna med sina matvanor, undvika kontakt med katter och ta nya blodprov tre veckor efter hemkomsten. Om du inte kan följa de här råden bör du fundera på om det är bättre att stanna hemma.