Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Graviditet

Amning och koffein

Att dricka 2–3 koppar kaffe om dagen när du ammar har liten effekt på barnet. Ett högt intag av koffein kan dock leda till att barnet blir rastlöst, oroligt och får kolikbesvär.


Uppdaterad den: 2013-01-31

Annons

Koffein finns i en rad drycker och mat. Bland annat finns det i te, cola-drycker och choklad, men den koffeinkälla som är mest känd är nog kaffe. Den genomsnittliga kaffedrickaren får sig omkring 300–400 mg koffein per dag. Högt koffeinintag definieras som över 750 mg koffein per dag – detta motsvarar sex stora koppar kaffe om dagen.

Hos nyfödda bryts koffein ned mycket sakta. Den tid det tar för barnets kropp att halvera mängden koffein i blodet kan, enligt studier, uppgå till 97,5 timmar för nyfödda, 80 timmar för barn under de första veckorna efter födseln, och 2,6 timmar för barn som är sex månader.

Mjölken kan bli järnfattig

Mammor som dricker mycket kaffe kan uppleva att barnet är mycket vaket och aktivt och att det inte sover länge åt gången. De kan också besväras av kolik och förstoppning. Det kan i så fall vara bra att testa koffeinfritt kaffe och annan läsk än cola-drycker.

Koffein kan också vara förknippat med låg mjölkproduktion och medverka till upprepade bröstinfektioner. Om du dricker mer än tre koppar kaffe om dagen under graviditeten och den första tiden efter att barnet ha fötts, kan mjölkens järninnehåll vara en tredjedel mindre än mjölken hos mammor som inte dricker kaffe.

Annons
Annons

Lite kaffe har en liten inverkan på barnet

Koffein inkluderas inte bland de droger som man rekommenderas undvika när man ammar, men om du ser att barnet får något av de symtom som nämns ovan kan det vara bra att minska koffeinintaget och se om det hjälper.

Att dricka lite kaffe när du ammar verkar inte påverka barnet, men experternas råd är att hålla sig till ett koffeinintag på cirka 300 mg om dagen – eller cirka tre koppar kaffe.

Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.