P-ring
Verkningsmekanismen är densamma som för kombinerade p-piller eller plåster dvs att ägglossningen förhindras vilket omöjliggör att en befruktning kan ske.
Dessutom påverkas sekretet i slidan, livmodern och äggledarna vilket försvårar transporten för spermierna. Metoden är lika säker som kombinerade p-piller dvs färre än 1 av 100 kvinnor, som använder ringen under ett år, blir gravida.
Hur används p-ringen?
Ringen, som är mjuk och lätt att forma, placeras i slidan första dagen av menscykeln och kvarsitter där i 3 veckor. Därefter tas den ut och man är utan p-ring under en vecka när man oftast får sin mensliknande blödning. Efter denna vecka sätts en ny ring in.
Använda p-ringar får av miljöskäl inte spolas ned i toaletten utan skall läggas bland avfall som bränns.
Kan alla använda p-ring?
Nej, om du har någon ökad risk för t.ex blodpropp skall du inte ha någon kombinerad hormonell metod alls och detta gäller för ringen också. En barnmorska eller läkare skriver ut ringen på recept efter att ha diskuterat eventuella sjukdomar hos dig eller din familj. Rökning och övervikt kan också vara skäl till att välja andra metoder.
Vilka fördelar finns med p-ringen?
Eftersom den sitter på plats under 3 veckor behöver man inte tänka på sin preventivmetod som man måste om man t.ex tar ett piller varje dag. På det viset är risken för graviditet mindre. En annan fördel är att hormonkoncentrationerna i blodet blir mycket jämna när ringen sitter på plats vilket brukar medföra lindrigare bieffekter än när man tar ett piller varje dag.
Vilka nackdelar finns med p-ringen?
En del tycker att det är obehagligt att sätta in och ta ut något i slidan. De flesta störs inte av p-ringen vid samlag men enstaka gör det. P-ringen kan tas ut men för att ha effekt får den inte vara utanför slidan mer än 3 timmar per dygn.
HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om vårdens skyldigheter gentemot dig som patient och anhörig!
Biverkningar som kan förekomma är samma som för andra kombinerade hormonella metoder t.ex bröstspänningar, oregelbundna blödningar, humörpåverkan.
P-ringen skyddar ej mot sexuellt överförda infektioner. Använd därför alltid kondom också vid tillfälliga sexuella kontakter.
Kan man förskjuta sin mens med p-ringen?
Ja det går utmärkt. Istället för att göra uppehåll för mens efter 3 veckor kan man istället byta till en ny ring.
Kom ihåg! Du behöver inte sluta med ditt hormonella preventivmedelanvändande för att blöda. Får du en genombrottsblödning så gör ett uppehåll i fyra dagar, Efter fyra dagar kan du tillsätta hormonerna igen.