Preventivmedel: P-piller
P-piller är en mycket säker och effektiv typ av preventivmedel. Det finns kombinerade p-piller som innehåller ett gulkroppshormon, gestagen, i kombination med det kvinnliga könshormonet östrogen.
Sedan finns det också ett p-piller som enbart innehåller gestagen, det så kallade östrogenfria p-pillret.
Kombinerade p-piller har funnits i Sverige sedan 1964 och innehöll då högre nivåer av hormoner än dagens p-piller. De som finns på marknaden idag kallas lågdoserade p-piller.
Hur fungerar kombinerade p-piller?
Hormonerna i p-pillren förhindrar ägglossningen vilket gör att en befruktning ej kan ske och om man tar tabletterna regelbundet är graviditetsskyddet mycket högt. Om man skulle bli gravid trots att man använder p-piller kan hormonerna inte skada fostret.
Vad är det för fördelar med kombinerade p-piller?
Fördelarna med p-piller är att det främst är en mycket säker preventivmetod. Dessutom brukar blödningarna och smärtorna vid mens bli lindrigare och för de med akne brukar huden bli bättre. Det finns dock de som försämras i huden av p-piller men det kan då vara värt att prova en annan sort.
Det har också visat sig att risken för cancer i exempelvis äggstockarna minskar hos de som använder p-piller. Detta beror troligen på att äggstockarna försätts i ”viloläge”.
Vad är det för nackdelar med kombinerade p-piller?
En del tycker att det är svårt att komma ihåg tabletter varje dag. Då finns exempelvis p-ring, p-plåster, p-stav eller spiral att använda istället.
Det finns en liten risk för blodpropp med kombinerade p-piller men den risken är större vid en graviditet.
Vissa kan påverkas i humöret av p-piller, även här kan man börja med att prova andra sorter. Men för en del hjälper inte det heller.
HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om vårdens skyldigheter gentemot dig som patient och anhörig!
I början av behandlingen kan man få oregelbundna blödningar och bröstspänningar men detta brukar försvinna inom tre månader. Tala med din barnmorska eller läkare innan du slutar med pillren.
Upplever du att dina slemhinnor är känsliga, till exempel vid samlag så finns det studier som visar att slemhinnorna kan förtunnas och bli sköra vid långvarigt p-piller användande.
Kan alla använda kombinerade p-piller?
Nej, om man exempelvis har haft en blodpropp eller har någon i familjen (föräldrar, syskon) som haft detta så ska man inte använda kombinerade p-piller. Det finns också andra tillfällen där man bör välja en annan preventivmetod. Det är viktigt att man diskuterar med sin barnmorska eller läkare innan man börjar med p-piller.
Risken för blodpropp ökar också när man blir äldre, om man är rökare eller kraftigt överviktig. Dessa faktorer är också viktiga att ta hänsyn till när man väljer preventivmetod.
Kan jag bli gravid när jag slutat med p-piller?
Ja, de allra flesta får igång sin ägglossning direkt efter att man slutat med sina piller. Om du inte vill bli gravid är det därför mycket viktigt att använda något annat skydd när du slutar med p-piller.
Vart skall jag vända mig för att få p-piller?
Barnmorska eller gynekolog på närmaste preventivmedelsmottagning kan ge dig råd och skriva ut p-piller.
Du behöver inte sluta med ditt hormonella p-piller användande för att blöda. Får du en genombrottsblödning så gör ett uppehåll i fyra dagar, Efter fyra dagar kan du tillsätta hormonerna igen.
Kom ihåg: P-piller skyddar inte mot sexuellt överförbara sjukdomar. Använd alltid kondom vid tillfälliga sexuella kontakter.