Så hanterar du svärföräldrarna
Många har problem med partnerns föräldrar. Och de kommer ofta på köpet när man inleder en relation. Var öppen med din partner och sätt gemensamt gränser för vad som är acceptabelt.
"Jag hatar min svärmor, hon har gjort allt för att ödelägga förhållandet mellan mig och Per. Också nu när hon är sjuk spyr hon ut gift mellan oss." Sussi ser rasande på mig. Jag tvivlar inte på att det är äkta hat. "Från första gången jag såg min svärmor kände jag med detsamma på hennes blick att jag inte var tillräckligt prydligt klädd och att jag inte var den flicka hennes son skulle ha valt att gifta sig med. Jag dög inte. Under årens lopp har hon också gjort det klart att mina barn från mitt första äktenskap inte skulle räkna med något från hennes sida. Vi bjöd in henne till konfirmationen av den yngsta men svärmor skulle delta i en golfturnering och kunde därför inte komma. Hon sände inte ens ett telegram. Jag är trött på hennes trakasseri och min man säger aldrig något till henne så nu vill jag skiljas. Han tar mer hänsyn till sin mor och sin familj än till mig och mina barn. Han kan ha sin familj i fred, för nu går jag min väg!"
Det finns minst tre orsaker till att svärmodern inte vill ha att göra med sin svärdotter Sussi. För det första är hon inte lik Rosa, Pers första fru. För det andra har Sussi inte "klass" - hennes far var järnhandlare. För det tredje är Pers syster på väg att etablera sig och flytta hemifrån. Svärmor befinner sig i "det tomma boet"-krisen. Och hennes man, Pers far, lägger sig inte i utan böjer sig istället. Sussi har inte en chans att få ett bra förhållande med sin svärmor. Hon upplever att Per och fadern gaddar ihop sig mot henne.
Avundsjuka spelar in
Det finns många orsaker till ovänskap mellan svärmor och svärdotter. Till exempel avundsjuka, i några fall från bägge sidor. Kanske vill barnen hellre vara hos sina farföräldrar än hemma hos ett par upptagna och stressade föräldrar? Och svärföräldrars inblandning i barnuppfostran är rena dynamiten.
Det finns också svärmödrar som ringer och frågar sina barn om de har gått upp - till exempel på en söndag morgon - eller ringer och frågar vad de skall äta. I den sortens frågor kan ligga en underton av att svärdottern sover för mycket, att hon inte tar väl nog hand om sin man eller lagar samma slags mat som modern.
En annan källa till klagan är när svärmodern köper saker till de unga som de känner sig tvungna att ha stående framme även om det inte är deras smak. Om den enas "moders ande" bokstavligt talat hänger i rummens atmosfär och att hon i överförd bemärkelse alltid sitter mitt på köksbordet eller på sängkanten kan det vara svårt för en make eller maka att kunna mäta sig med henne.
Vem bestämmer?
"Min mor menar - min mor tycker". Det kan vara livsfarligt för äktenskapet att blanda in andras mening i allt möjligt. Detta sker oftare med kvinnornas mor än mannens mor. Om man är gift får man göra upp med sig själv om man är evigt bunden till sina föräldrar eller om man skall göra sig fri och välja att lyssna till äkta maken/makan hellre än till sin mor eller far.
Det är oftast svärmödrar och svärdöttrar som kommer på kant. Det visar undersökningar. Antagligen hänger detta samman med den "förgudning" av sonen som vi inte tycker om att tala om men som inte desto mindre är en realitet. "Mor tycker inte att svärdottern är bra nog för hennes kära lilla son". Hon betraktar svärdottern som en vulgär förförerska som har lockat sonen till sig. Svärdottern kan stå på tå för svärmodern men hon är ändå inte den rätta - det finns det ingen som är. Svärmorshistorierna - skämttecknarnas favoritämne är inte fri fantasi. De hör till vardagen. En nybliven mor berättade att hon hade det mycket svårt med sin svärmor som var änka och kände sig mycket isolerad och ensam. Då hon besökte dem för första gången efter barnets födsel tog hon det nyfödda barnet bort till lampan och nickade och sa "Ja, han liknar då verkligen vår familj." Svärdottern tänkte att svärmodern antydde att hon hade varit i tvivel om att pojken kanske inte var hennes sons pojke. En ond och sårande handling.
Föräldrarna påverkar oss
Ett dåligt förhållande mellan svärföräldrar och svärdöttrar/söner skapar obalans i äktenskapet och kan i vissa fall leda till skilsmässa. Vi har alla våra föräldrar i oss genom hela livet och är påverkade av upplevelser i barndomen. När vi gifter oss med honom eller henne gifter vi oss också med hans eller hennes föräldrar, mor och farföräldrar, till och med farmors eller morfars föräldrar. Konsten är att bevara bandet till sin egen familj och samtidigt göra sig fri från dem. Man måste få klart för sig att äkta maken/makan inte nödvändigtvis har samma känslor inför ens föräldrar som man själv har. Det är orimligt att begära av sin make/maka att hon eller han skall gå och äta eller dricka kaffe var söndag hos svärföräldrarna.
Vårt eget eller vår äkta hälfts förhållande till familjen spelar mycket större roll än vad vi i vårt moderna samhälle vill medge. Många forskare hävdar att familjenätverket är livsviktigt för oss.