Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Graviditet

Ökad risk för dödfödsel vid lång graviditet

En lång graviditet kan innebära risker för barnet, enligt en ny studie i tidsskriften Plos Medicine. Resultaten visar att risken att föda ett dött barn ökar efter graviditetsvecka 40. 


Publicerad den: 2019-08-05

Gravid som föder dött barn
Annons

I genomsnitt pågår en graviditet i 40 veckor. Men graviditeten kan också “gå över tiden” upp till 41 eller 42 veckor, något som inte alltid är helt riskfritt. 

Karin Källén är professor i miljöepidemiologi vid Lunds universitet och hon har själv sett liknande samband i sin forskning.

– Det finns ökade risker, speciellt om placentan, moderkakan, inte orkar med riktigt. Det finns många studier som visar samma sak, att risken för dödfödsel ökar något vid vecka 41, säger Karin Källen som också arbetar som utredare på Socialstyrelsen, till Sveriges Radio. 

Annons
Annons

Stor omfattande analys

Den nya studien är en sammanslagen analys av 13 tidigare publicerade artiklar. Totalt har 15 miljoner graviditeter inkluderats och över 17 800 dödfödslar. Då kunde man se en något större risk för dödfödsel när kvinnan går från graviditetsvecka 40 till 41. Den genomsnittliga risken för ett dödfött barn ökade med 64 procent. 
Dock är inte siffrorna jämförbara med svenska förhållanden, det menar Karin Källén. I Sverige är riskökningen betydligt mindre: 

–  I Sverige ser vi en tjugoprocentig riskökning för de barn som föds i vecka 41 jämfört med vecka 39-40 säger hon till Sveriges Radio. 

Varje år föds cirka 400 dödfödda barn i Sverige, det motsvarar 0.4 procent av samtliga graviditeter. Jämfört med många andra länder är det en låg siffra i Sverige. 
Sverige är duktiga på att identifiera kvinnor som inte bör gå över tiden allt för länge, exemplevis förstföderskor, de med högt BMI eller är lite äldre. Men trots detta finns det saker att jobba på, menar Karin Källen. 

– Medan andra länder , speciellt i Norden, har lyckats sänka sina siffror för dödföddhet, så har inte Sverige lyckats med det i samma utsträckning. Vi kan bli bättre.

Annons
Annons

    Källor

  • Sveriges Radio - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=7256753

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.