Liten skillnad mellan förlossningsutbildningar
En ny studie från Karolinska institutet visar att gravida kvinnor som fick utbildning i andningsteknik och avslappning inte använde mindre ryggbedövning vid förlossning jämfört med kvinnor som inte fick sådan utbildning.
I studien, som publiceras i British Journal of Obstetrics and Gynaecology, ingick strax över tusen svenska kvinnor, som inte tidigare fött barn, och deras partners. Deltagarna lottades till två typer av föräldrautbildning. I den ena gruppen fick de blivande mödrarna gå en psykoprofylaxkurs som innebär att kvinnan får lära sig andningstekniker och avslappning samt mentala strategier för att bättre kunna hantera smärtan vid förlossningsvärkar, utbildningen fokuserade på att förlossningen skulle bli så naturlig som möjligt. I den andra gruppen fick de blivande föräldrarna en utbildning liknande den som ges på mödravårdscentraler i Sverige. Här ingick också utbildning i föräldraskap men inte psykoprofylax.
- Vi hade förväntat oss någon typ av skillnad mellan de här grupperna, och med tanke på den ökade medikaliseringen vid förlossningar och stigande kejsarsnittsfrekvenser vore det ju jättebra om det fanns en effektiv moteld, säger forskaren Malin Bergström vid Institutionen för kvinnors och barns hälsa.
Men skillnaderna uteblev, forskarna konstaterar att andelen kvinnor som behövde ryggbedövning i samband med förlossningen var exakt densamma i bägge grupperna, 52 procent. Det fanns inte heller några skillnader mellan grupperna i upplevelsen av förlossningen eller i ”föräldrastress” vid tre månaderna efter förlossningen.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu