Kejsarsnitt ökar risken för allergi
Barn som föds med kejsarsnitt löper högre risk än barn som föds vaginalt att drabbas av allergier, rapporterar nyhetsbyrån TT. Forskare har kartlagt skillnaderna mellan de olika förlossningssätten och funnit att barn som föds med kejsarsnitt utsätts för helt andra bakterier än barn som föds vaginalt.  
– Vid en vaginal förlossning kan man se att barnets flora hör ihop med mammans flora. Vid kejsarsnitt är det andra bakterier, de kan komma från vårdpersonalens hud exempelvis, säger Maria Jenmalm, docent vid institutionen för klinisk och experimentell medicin vid Linköpings universitet, till TT.
Den nya studien, som presenteras i den amerikanska vetenskapstidskriften PNAS, innefattar mammor i Venezuela och deras nyfödda barn. Forskarna bakom studien har använt nya, kraftfulla analysmetoder för att kartlägga bakterieflororna från olika delar av kroppen. Och de har sett att bland barn som föds vaginalt dominerar bakterier som laktobaciller och atopobioum under första levnadsdygnet. Hos barn som föds med kejsarsnitt dominerade i stället olika hudbakterier, som stafylokocker.
Tidigare studier har visat att barn som föds med snitt löper cirka 25-30 procent högre risk än andra att utveckla allergier, som eksem, astma och hösnuva, vilket grundar i att immunförsvaret överreagerar. Forskare menar att mycket pekar på att skillnaderna i det tidiga mötet med bakterier spelar in. Maria Jenmalm menar därför att såväl kvinnor som vårdpersonal bör tänka sig noga för inför beslut om kejsarsnitt av icke-medicinska skäl.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu