Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Graviditet

För tidigt födda behandlas olika

Annons

Landets olika universitetssjukhus har olika riktlinjer för vilka för tidigt födda barn som får hjälp. På två av sjukhusen försöker man rädda alla barn som föds så tidigt som redan i vecka 22, medan andra sjukhus inte alltid gör det. Det visar en rundringning som Sveriges Radio, Ekot, har gjort. På neonavdelningen på Uppsala Akademiska sjukhus har man en policy att alla barn ska försöka räddas. Där står man alltid redo med utrustning och personal för att böra intensivvårda barnen på en gång, vilket Katarina Strand Brodd som är barnläkare och forskare vid akademiska sjukhuset i Uppsala, ser som en självklarhet.
– Alla människor som föds ska ha samma rätt till vård utifrån sina sjukdomar och sina behov. Att födas för tidigt är ett akut tillstånd där man inte kan säga när man ser barnet eller innan det är fött om det kommer att gå bra eller dåligt. Då måste de få adekvat hjälp från början, säger Katarina Strand Brodd.

I dagsläget&nbspsaknades det nationella riktlinjer i frågan och på landets övriga fem universitetssjukhus råder andra linjer. Där ges det inte livsuppehållande hjälp förrän i vecka 23 eller 24, vilket beror på att barn som föds i vecka 22 oftast får bestående men och endast omkring 10 procent av dessa barn lever ett år efter födseln. Per Odelberg Johnson, överläkare vid neonatalenheten vid universitetssjukhuset i Linköping, menar att konsekvenserna att alltid försöka rädda alla barn är för stora.
– Det är en oerhört tung behandling och säkerligen också smärtsam situation för barnet och för föräldrarna. Om barnet överlever med svåra men är det ett etiskt tveksamt läge om barnet inte kan få ett något så när fullvärdigt liv, säger Per Odelberg Johnson.

Annons
Annons

Det är relativt ovanligt att barn föds levande i vecka 22, på tre år föds under 50 stycken. Enligt Ekots rundringning är det många läkare som anser att det vore bra om det fanns nationella riktlinjer för hur man bör agera i dessa situationer.
– Jag tycker att vi borde kunna enas i den här frågan, det är framförallt viktigt för de barn som föds att man ska ha samma förutsättningar oavsett var man föds i Sverige. Det måste också vara viktigt för föräldrarna att veta att oavsett var de befinner sig så ska de få samma hjälp, säger Katarina Strand Brodd.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.