Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Graviditet

Låg vikt vid graviditet kopplas till schizofreni

En studie med över en halv miljon deltagare, genomförd på Karolinska Institutet, visar samband mellan Schizofreni och mammans vikt under graviditeten.

Lovisa
Publicerad den: 2017-02-27

Annons

En för liten viktuppgång under graviditeten kan öka risken för att det kommande barnet senare i livet ska drabbas av schizofreni eller andra icke-affektiva psykossjukdomar, rapporterar forskare från Karolinska Institutet till tidskriften JAMA Psychiatry.För normalviktiga kvinnor som inte gått upp mer än åtta kilo är riskökningen 30 procent. 

Forskarna bekräftar att tidig miljöpåverkan kan påverka hjärnans utveckling och ser resultatet från studien som ytterligare en viktig aspekt i att förespråka de medicinska riktlinjer som finns för viktuppgång under graviditet.

Läs också: Om graviditetsdiabetes 

Annons
Annons

Historiskt sett finns flera exempel på där svält satt spår hos ännu ofödda barn. Under vintern 1944-1945 i Nederländerna var hungersnöden stor, vilket flera decennier senare visade sig påverka risken för schizofreni till det dubbla. Men även idag, i välnärda och rika länder som Sverige kan kvinnor ha svårt att gå upp i vikt under graviditeten.

Läs också: Fettma vid graviditet ökar risk för missbildning

Att det ser ut som det gör finns medicinska förklaringar till – men skulle också kunna bero på den sociala pressen kring att ”behålla sin kropp” under graviditeten, säger Renee Gardner, forskare vid institutionen för folkhälsovetenskap och en av författarna till studien. 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.