Fetmaopererades barn föds oftare för tidigt
Antalet fetmakirurgiska ingrepp har ökat kraftigt de senaste tio åren, från under 1 000 till 8 000, och som en följd ökar antalet graviditeter där mamman opererats.
Forskarna på KI har studerat 2 500 barn som fötts av fetmaopererade mammor, och jämfört dem med 12 500 barn till mammor som inte genomgått operationen. Resultaten visar att barn till fetmaopererade mammor löper betydligt större risk att födas för tidigt och dessutom ökar risken för att barnet är undernärt vid födseln.
– Mammor med samma BMI födde alltså barn av olika födelsevikt beroende på om de genomgått fetmakirurgi eller inte, så på något sätt påverkar fetmaoperationer barnens tillväxt. Hur det går till vet vi inte i dag, men vi vet att personer som genomgår fetmakirurgi kan få problem med näringsbrist till följd av ingreppet, säger Olof Stephansson, förlossningsläkare och docent vid enheten för klinisk epidemiologi på Karolinska Institutet, i ett pressmeddelande.
Forskarna lyfter samtidigt fram att fetmakirurgi har en rad positiva effekter för mamman, som sänkt risk för diabetes, hjärt-kärlsjukdom, cancer och stroke. Dessutom är obehandlad fetma en känd faktor för att öka risk för både mamma och barn under graviditet och förlossning.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu