Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Graviditet

Allt fler för tidigt födda överlever

Annons

I en omfattande kartläggning av extremt små barn som fötts för tidigt i Sverige mellan 2004 och 2007 ser man att allt fler av barnen räddas och överlever åtminstone upp till ett års ålder. Vården av väldigt små barn som föds före 27:e graviditetsveckan är ett omdebatterat ämne. Risken att tidsgränsen för sena aborter kolliderar med för tidigt nyfödda är en orsak till kontroverserna. Och en annan är att förtidigt födda barn räddas till ett liv med svåra handikapp.

Nu har en stor grupp svenska förlossnings- och barnläkare under ledning av professor Karel Maršál i Lund, tagit fram ett viktigt kunskapsunderlag i denna kontroversiella fråga. I en studie har de kartlagt samtliga barn som fötts i Sverige före 27:e graviditetsveckan mellan år 2004 och 2007 och därefter sett hur många som överlevde. Totalt föddes 305 318 barn under dessa tre år, varav 1011 var extremt förtidigt födda. 45 procent av dessa var dödfödda eller avled före en veckas ålder. Men av de 707 barn som levde när de föddes överlevde 70 procent upp till ett års ålder. Bland de allra minsta, som föddes i vecka 22 överlevde endast 9,8 procent men denna siffra steg till 53 procent bland de barnen som föddes i vecka 23, och för de som föddes i vecka 26 ökade överlevnadsmöjligheterna till hela 85 procent.
– Denna ökande överlevnad är vår viktigaste upptäckt, säger Karel Maršál till Svenska Dagbladet och jämför med andra liknande studier tidigare som visat på betydligt lägre siffror som från 0 procent vid vecka 22 till 55 procent vid vecka 24.

Det pågår fortfarande uppföljning kring hur de förtidigt födda barnen mådde och om de hade skador. I denna studie undersöktes enbart ett års överlevnaden hos barnen. Men enligt de siffrorna som nu publicerats hade 45 procent av de överlevande inga svårare skador. Bland de som hade drabbats var det främst skador i lungorna och i ögats näthinna samt blödningar i hjärnan som uppstått.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.