Jag är snart 25 år och är gravid i vecka 6.
Jag undrar varför man i Sverige först gör ultraljud i vecka 16-18? Bör man inte kolla tidigare för att se om det finns något fel på fostret.
Min syster bor i Spanien och redan i vecka 12 har dem gjort en hel del prover och tester b.la. down syndromtest.
tacksam för svar
Hej!
Jag ska försöka svara på dina frågor, då det kan se lite olika ut beroende på var i Sverige du bor, och vilken policy som gäller i ditt landsting.
Alla gravida kvinnor erbjuds vid inskrivningen någon form av fosterdiagnostik. Vanligaste formen av fosterdiagnostik är ultraljud i gravv 16-19, (en barmorskan/läkaren "tittar på barnet" i sin helhet samt mäter och tidsbestämmer graviditetslängden).
I de flesta landsting erbjuds också kvinnor över 35 år vid befrukningen, ett u-ljud i gravv 11-13 en sk. NUPP(nackuppklarning)- undersökning, där man mäter en vätskespalt i nackgropen på barnet. Genom måttet på barnets vätskespalt i föhållande till barnets och moders ålder görs en sannoliks beräkning på risken att barnet ska födas med en kromosomavvikelse, i allmänhet kallad Downs Syndrom.
En ny typ av fosterdiagnostik är KUB en kombinerad test med ett blodprov, som mäter specifika hormoner som kan vara förhöjda om barnet har en kromosomavvikelse, och NUPP. Dessa tester, oftast NUPP, kan ordineras om den blivande mamma tidigare fött ett barn med någon form av kromosomavvikelse och är yngre än 35år.
Vid oro, informeras föräldrarna i många landsting, om möjligheten att utföra dessa tester via den privata marknaden. Lycka till !
Med vänlig hälsning
Maria Hallström
Barnmorska