Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Diabetes

Magbesvär i samband med diabetes

Det finns flera tillstånd i magtarmkanalen som har samband med både typ 1- och typ 2-diabetes.


Uppdaterad den: 2024-10-21

Annons

Vad är magbesvär i samband med diabetes?

Tillstånd i matsmältningskanalen som orsakas av diabetes är bland annat gastropares som innebär långsam tömning av magsäcken, påverkan på tarmen intestinal enteropat, som kan ge diarré, förstoppning och inkontinensproblem och icke-alkoholorsakad fettleversjukdom. 

Annons
Annons

Orsaker

Diabetes och komplikationer i matsmältningskanalen beror ofta på förändringar i magsäckens och tarmarnas rörelser vilket åtminstone delvis kan bero på diabetesorsakade nervskador (autonom diabetesneuropati). Ofta kan symtomen med förbättrad blodsockerkontroll Magsymtom kan i vissa fall orsakas av läkemedelsbiverkningar.

Icke-alkoholrelaterad fettleversjukdom är ökad fettinlagring i levern och hör samman med övervikt och typ 2-diabetes. Många har inga symtom men det innebär risk för inflammation och ärrbildning i levern, levercirros.

Symtom

Förändringar i matstrupen

Onormala sammandragningar (peristaltik) i matstrupen och en försvagad slutmuskel i övergången mellan matstrupen och magsäcken kan leda till besvär i form av halsbränna och sura uppstötningar (refluxbesvär). Andra faktorer som kan bidra till besvär med sura uppstötningar vid diabetes är fetma och höga blodsockervärden.

Fördröjd tömning av magsäcken – gastropares

Tidig mättnadskänsla, illamående, kräkningar, uppblåsthet, känsla av uppblåsthet efter måltid och smärtor i den övre delen av buken kan bero på förlångsammad magsäckstömning, gastropares. Blodsockret kan bli svängande och svårt att kontrollera.

Påverkan på tunntarmen

Påverkan på tunntarmen vid diabetes, så kallad intestinal enteropati, kan visa sig som diarré, förstoppning eller avföringsläckage.

Upp till 20 procent av alla med diabetes uppger att de har problem med diarré. Det kan bero på nervpåverkan på tarmen men också på blodsockerläge, kost och vätskebalans.

Förstoppning är också vanligt och kan förekomma omväxlande med diarré. 

Onormal funktion i ändtarmens inre och yttre slutmuskel på grund av nervskada vid diabetes kan leda till läckageproblem, analinkontinens, framförallt i samband med diarré.

Annons
Annons

Diabetes och icke-alkoholorsakad fettleversjukdom

Icke-alkoholrelaterad fettleversjukdom (på engelska non-alcoholic fatty liver disease, NAFLD) är ett tillstånd där det finns en ökad mängd fett i levern som inte beror på hög alkoholkonsumtion. Övervikt är ofta orsaken till icke-alkoholrelaterad fettlever. Tillståndet förekommer hos mer än hälften av alla med typ2-diabetes.

.

Diagnos

Utredningen går ut på att utesluta andra orsaker till symtomen med provtagning och eventuellt annan utredning av magtarmkanalen med endoskopiundersökning (gastroskopi, koloskopi och/eller rektoskopi) eller bilddiagnostik. Fettleversjukdom ses ofta med hjälp av ultraljud.

Behandling

Många magtarmbesvär vid diabetes förbättras med levnadsvaneförändringar, förbättrade blodsockervärden och eventuellt viktnedgång. Vid gastropares är kosten viktig och man behöver få råd av dietist.

Symtomlindrande läkemedel mot sura uppstötningar, illamående, diarré och förstoppning kan ofta behövas vid uttalade besvär.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Prognos

Prognosen varierar beroende på diabetessjukdomen men är i regel god. Symtomen vid magbesvär går oftast att lindra. Vid fettlever utvecklar en mindre andel leverinflammation med risk för skrumplever, cirros. Viktnedgång förbättrar prognosen.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.