Diabetes
Senast publicerade artiklarna
-
Så påverkas din hjärna vid typ 2-diabetes
Ny forskning från Karolinska Institutet visar att typ 2-diabetes och förstadier till sjukdomen kopplas till ett snabbare åldrande av hjärnan. Men det finns flera saker du kan göra för att påverka åldrandet. Att hoppa över det där extra glaset med öl kan vara en god idé ...
-
Så kan du bli symtomfri från din typ 2-diabetes
Runt 600 000 personer har diabetes idag i Sverige, 85-90 procent av dessa har typ 2-diabetes. Diabetes typ 1 och diabetes typ 2 är två helt olika sjukdomar men dess gemensamma nämnare är högt blodsocker. Typ 2-diabetes kan inte botas, däremot kan du genom din livsstil l...
-
Därför får man högt blodsocker vid typ 2-diabetes och prediabetes
Vid typ 2-diabetes och prediabetes har man onormalt höga blodsockervärden, vilket betyder att man har onormalt höga mängder med socker (glukos) i blodet. Att ha för högt blodsocker under lång tid kan i sin tur leda till skador på nerver och blodkärl.
4 Kommentarer
-
Läsarna berättar: Så upptäcktes min typ 2-diabetes
”Jag hade inga symtom alls”
-
Här svarar diabetessjuksköterskan på läsarnas frågor
Här svarar Rebecca Guldberg, Medicine Magister, specialistsjuksköterska inom diabetesvården, på läsarnas frågor om typ 2-diabetes och prediabetes.
1 Kommentarer -
Professorerna har skrivit en handbok till dig med typ 2-diabetes
Professorerna och författarna Harriet Wallberg och Kerstin Brismar har skrivit en bok om typ 2-diabetes.
2 Kommentarer -
Dietistens råd till dig med typ 2-diabetes
Här får du kostråd från Bim Åkers, legitimerad dietist på Adolf Fredriks Fysiocenter.
1 Kommentarer
Här får du nya kunskaper!
Ny kunskap på ett enkelt sätt genom gratis webbutbildningar, kunskapsbrev, webbinarium och quiz - både för dig som lever med en diagnos, är anhörig eller allmänt intresserad.
Faktablad om sjukdomar och hälsotillstånd
Här nedan ser du faktablad som är skrivna av läkare. Du hittar alla faktablad under rubriken ”Sjukdomar” i menyn.
-
Diabetesneuropati
Diabetesneuropati är en komplikation till diabetes där nerverna skadas. Det kan ge smärtor, nedsatt känsel och i vissa fall leda till fotsår med risk för infektion eller i värsta fall amputation.
-
Sår på foten vid diabetes
Långvarig diabetes kan göra att svårläkta sår uppstår på fötterna. Tidig behandling är viktigt för att förebygga infektioner.
-
Diabetes och kost
Här får du som diabetiker konkreta råd kring kost. Även små förändringar i kosten kan ge positiva effekter och påverka både blodtrycket, blodfetterna och vikten, vilket kan minska både insulinresistensen samt risken för skador i hjärta och kärl.
-
Högt blodsocker på morgonen
Ibland kan ett högt blodsocker (plasmaglukos) på morgonen vid typ 1-diabetes verka oförklarligt. Orsaken kan vara gryningsfenomenet eller Somogyieffekten. Det sistnämnda är ett resultat av för hög insulindos kvällen innan.
-
Diabetisk ketoacidos
Diabetisk ketoacidos är ett tillstånd som kan uppstå om blodsockret blir alltför högt på grund av insulinbrist.
-
Diabetes hos barn
I Sverige insjuknar cirka 750 barn i åldern 0–14 år i diabetes varje år. De flesta nya fallen uppstår hos barn i åldern 8–12 år.
-
Hyperosmolär hyperglykemi