Varför rökare har ökad risk för typ 2-diabetes
Enligt ett pressmeddelande från Lunds universitet handlar det om så kallade nikotinerga – nikotinkänsliga – receptorer på betacellerna som har betydelse för normal frisättning av insulin.
– De receptorer i betacellerna som stimulerar till insulinfrisättning aktiveras normalt av signalsubstansen acetylkolin, men de kan också aktiveras av nikotin. Det är aldrig tidigare visat att nikotinkänsliga receptorer är viktiga för betacellernas funktion, säger Isabella Artner, forskare vid Lunds universitets diabetescentrum.
Ligger i arvet
Fynd gjordes i samband med en studie på möss, vilka hade fått donerade betaceller från människor. Studien, som är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Cell Reports, visar inte bara receptorernas inverkan på rökning utan också att individer som saknar vissa receptorer har högre risk för att utveckla typ 2-diabetes. Isabella Artner menar att avsaknaden har att göra med en specifik dysfunktionell gen, MafA, vilken påverkar antal nikotinkänsliga receptorerna i betaceller.
Lever du med typ 2-diabetes?
Då vi vill bjuda in dig att delta i en enkätundersökning. Vi vill öka förståelsen om hur personer med typ 2-diabetes upplever sin behandling och vilka behov som finns.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu