Socker i maten ger ökad risk för hjärtproblem
De som äter söta flingor och dricker mycket juice till frukost löper ökad risk att drabbas av hjärtproblem, visar en ny studie som publicerats i den medicinska tidskriften JAMA.
Studien visar på ett tydligt samband mellan tillsatt socker i mat och hjärtproblem. Forskarna har studerat kostvanorna hos drygt 6 000 vuxna amerikaner, som representerar en medelbefolkning. De försökspersoner som konsumerat mat med mycket tillsatt socker som till exempel sötad juice, saft, söta flingor, sötat bröd med mera, har fått sämre kolesterolvärden. Det goda kolesterolet (HDL-kolesterol) sänktes, och det onda kolesterolet (LDL-kolesterol) höjdes. Detta är något som innebär att risken för hjärt- och kärlsjukdomar ökar markant.
Den amerikanska studien visar att de som fick i sig mest socker, i genomsnitt åt motsvarande 46 teskedar tillsatt socker per dag. Denna beräkning är dock bara baserad på intag av mat godis och andra sötsaker, samt det naturliga socker som återfinns i frukt och osötad juice, togs inte med i den inräknade sockermängden.
- Vi måste bli medvetna om det tillsatta sockret i maten och förstå hur det kan påverka vår hälsa, menar Miriam Vos, en av forskarna bakom studien.
 
Lever du med typ 2-diabetes?
Då vi vill bjuda in dig att delta i en enkätundersökning. Vi vill öka förståelsen om hur personer med typ 2-diabetes upplever sin behandling och vilka behov som finns.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu