Särskilt protein kan skydda mot diabetes typ 2
Vid insulinresistens kan inte våra celler reagera lika bra på insulin vilket medför att de har svårare att ta upp näringsämnen från blodet efter en måltid. Många överviktiga personer utvecklar insulinresistens och diabetes typ 2, men forskarna vet inte riktigt varför.
– En teori för varför vissa feta drabbas av insulinresistens är att deras fettväv inte är tillräckligt bra på att lagra fett, vilket leder till fettansamling på andra ställen, som i muskler och lever. Vi vet att fetma som innebär att man är tjock ”på mitten” av kroppen, innebär en större risk för typ 2 diabetes, säger Olga Göransson i ett pressmeddelande från Lunds universitet.
Forskarna hade en hypotes om att proteinet SIK2, som främst finns i kroppens fettceller, har en viktig roll vid utveckling av insulinresistens. SIK2 hjälper nämligen cellerna att ta upp glukos från blodet genom att reglera små glukostransportörer som finns på cellens yta. Forskarna testade därför att minska mängden SIK2 hos råttor och möss, och då sänktes samtidigt nivåerna av glukostransportörer.
– Vi tror därför att SIK2 krävs för att upprätthålla en normal blodsockerreglering och kanske också insulinkänslighet. Vi tror också att SIK2 kan ha en skyddande effekt i fettcellen. Brist på SIK2 skulle kunna vara ett led i uppkomsten av insulinresistens, säger Olga Göransson i pressmeddelandet.
Hon tror även att SIK2 kan vara inblandad vid diabetes typ 2.
Lever du med typ 2-diabetes?
Då vi vill bjuda in dig att delta i en enkätundersökning. Vi vill öka förståelsen om hur personer med typ 2-diabetes upplever sin behandling och vilka behov som finns.
– Vissa feta får diabetes, andra inte. Det finns ett stort behov av att identifiera mekanismerna i fettcellerna som kan ligga bakom detta. Baserat på våra preliminära resultat i människor tror vi att SIK2 kan vara involverat i detta.
Kommentera denna artikel
Även smala människor kan få diabetes typ 2.
Inga har kommenterat på denna sida ännu