Så ska AI hjälpa patienter med typ 2-diabetes
Med hjälp av en plattform baserad på artificiell intelligens, AI, kan läkare optimera och individanpassa behandling för personer med typ 2-diabetes, det visar preliminära siffror från en studie från Lunds universitet. ”Fullkomligt revolutionerande”, säger ordförande i Storstockholms diabetesförening.
Just nu pågår en klinisk studie vid Lunds universitet där man kikar på hur effektiv en AI-baserad plattform är på att hjälpa läkarna att anpassa vården för varje enskild diabetespatient.
Plattformen samlar in och analyserar en stor mängd data och variabler om den enskilda patienten, sedan sammanställer den informationen. På så sätt kan den till exempel rekommendera läkemedel, dos eller läkemedelskombinationer som passar den aktuella patienten, skriver Storstockholms diabetesförening i ett pressmeddelande.
Storstockholms diabetesförening meddelar också att de nu kommer stödja plattformen med 500 000 kronor för vidareutveckling. Medlen hämtas ur föreningens forsknings- och utvecklingsfond som är skänkta av medlemmar i föreningen. Föreningens medlemmar ska också få testa produkten för att kunna ge förslag och önskemål om både funktionalitet och användargränssnitt.
– Det här är fullkomligt revolutionerande! Äntligen kan vi få precision i diagnostiken och ge behandling som passar den enskilda individen, säger föreningens ordförande Anders Ekholm, i pressmeddelandet.
65 procent uppnådde sina målvärden på ett halvår
Den pågående studien är en randomiserad, kontrollerad klinisk studie med över 300 deltagare på 44 kliniker.
Lever du med typ 2-diabetes?
Då vi vill bjuda in dig att delta i en enkätundersökning. Vi vill öka förståelsen om hur personer med typ 2-diabetes upplever sin behandling och vilka behov som finns.
Och enligt preliminära data har drygt 65 procent av patienterna som haft högt HbA1c (långtidsblodsocker) uppnått sina målvärden med hjälp av AI-plattformen redan efter ett halvår. Hos de som inte fick stöd av plattformen låg motsvarande siffra på 10 procent, skriver Storstockholms diabetesförening.
Plattformen ska nu vidareutvecklas så att mätvärden från mobil, stegräknare, smarta klockor, stressarmband och intelligenta personvågar ska kunna integreras i systemet.
De slutgiltiga resultaten kommer presenteras när studien avslutas hösten 2019.
LÄS MER: Så fick Kim Larsson, 35, kontroll över sin diabetes
- Storstockholms diabetesförening - https://ssdf.nu/senaste-nytt/skraddarsydd-behandling-ges-med-unik-plattform
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu