Riktlinjerna kan leda till fler hjärtkärlsjukdomar vid diabetes
Bakgrunden till de ändrade riktlinjerna var forskning som tydde på att även låga blodtrycksvärden vid diabetes kunde leda till ökad sjuklighet i hjärtkärlsjukdomar. I februari 2015 höjde därför Socialstyrelsen gränsen för systoliskt blodtryck, blodtrycket vid hjärtats sammandragning, vid diabetesvård från 130 till 140 mm Hg. Något som har betydelse för hur intensivt patienter ska behandlas med blodtryckssänkande läkemedel.
– Rekommendationerna att acceptera högre blodtryck hos patienter med diabetes tror vi är felaktiga. De kan leda till fler fall av stroke och hjärtinfarkt i patientgruppen, säger Staffan Björck, docent i njurmedicin vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, och en av forskarna bakom studien.
Deras studie visar ett linjärt samband mellan blodtryck och hjärtkärlsjukdom. Ju lägre blodtryck desto färre fall av stroke och hjärtinfarkt, även på de lägsta nivåerna.
Naturlig förklaring
I studien som Socialstyrelsen baserar sina rekommendationer ingår patienter som redan drabbats av allvarliga sjukdomar och har man med dessa patienter i en studie ser det ut som att lågt blodtryck ger mer hjärtkärlsjukdom, menar forskarna.
– Det vi har sett i vår studie är att om vi tar bort individer med tidigare allvarlig sjuklighet då försvinner sambandet mellan lågt blodtryck och ökad risk för stroke och hjärtinfarkt, säger Samuel Adamsson Eryd, medicine doktor och försteförfattare till studien.
Lever du med typ 2-diabetes?
Då vi vill bjuda in dig att delta i en enkätundersökning. Vi vill öka förståelsen om hur personer med typ 2-diabetes upplever sin behandling och vilka behov som finns.
Både europeiska och amerikanska expertorganisationer har höjt den rekommenderade gränsen till 140 mm Hg. Då den nya studien är mycket större än alla tidigare studier i ämnet har den betydelse för diskussionerna om blodtrycksgränser både i Sverige och utomlands.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu