Oväntat resultat om sockerintag
En forskargrupp från University of Cambridge har tittat på drygt 25 600 män och kvinnor mellan 40 och 79 år som ursprungligen rekryterats för en studie om cancer, men analyserat deras uppgifter ur ett diabetesperspektiv.
Deltagarna förde matdagbok under totalt sju dagar då de skulle äta och dricka som de brukade göra. Forskarna kunde inte hitta något samband mellan ett högt intag av kolhydrater och risken att drabbas av diabetes. Tvärtom sågs en minskad risk bland de personer som åt mest glukos och fruktos.
Forskarna anser att resultatet kan bero på mindre intag av exempelvis mättade fettsyror bland dem som fick i sig mycket fruktos och glukos, men att detta är oklart och att kommande studier får granska sambandet närmare.
Lever du med typ 2-diabetes?
Då vi vill bjuda in dig att delta i en enkätundersökning. Vi vill öka förståelsen om hur personer med typ 2-diabetes upplever sin behandling och vilka behov som finns.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu