Olivolja ger högre blodfettshöjning än smör
På kort sikt ger smör lägre blodfettshöjning än olivolja. Det visar en ny studie som gjorts vid Lunds universitet. En av de främsta orsakerna till de nya rönen tros vara att smör till ungefär 20 procent består av korta och medellånga fettsyror. Dessa används direkt och påverkar därmed heller inte blodfetterna nämnvärt. Men samtidigt ger smör en något högre halt av fria fettsyror, vilket är dåligt för kroppen.
– Resultaten nyanserar bilden av olika kostfetter. Olivoljan har studerats så otroligt mycket och dess förtjänster lyfts ofta fram. Att smör höjer blodkolesterol på lång sikt är välkänt medan dess kortsiktiga effekter inte är lika väl studerade. Visst är olivolja bra, men resultaten visar att olika matfetter kan ha olika fördelar, säger Julia Svensson, doktorand i bioteknik och nutrition vid Lunds universitet, i ett pressmeddelande.
Dessutom visar resultaten att skillnaden är mer påtaglig hos män än hos kvinnor, vilket bland annat beror på hormoner, storlek på fettdepåer och olikheter i ämnesomsättningen. 19 kvinnor och 28 män deltog i studien, och varje person åt tre testmåltider som innehöll fett från raps-linfröolja, olivolja eller smör. Testpersonerna fastade både innan och efter måltiden och lämnade blodprov för analys 1, 3, 5 och 7 timmar efteråt.
Som regel ökar kolesterolvärdet i blodet med höjda blodfetter, vilket ökar risken för bland annat hjärt- och kärlsjukdomar.
– Slutligen har alla fetter högt energiinnehåll och om man inte förbränner det man stoppar i sig resulterar detta i viktuppgång och ökad risk för sjukdomar på lång sikt, säger Julia Svensson.
Lever du med typ 2-diabetes?
Då vi vill bjuda in dig att delta i en enkätundersökning. Vi vill öka förståelsen om hur personer med typ 2-diabetes upplever sin behandling och vilka behov som finns.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu