Negativ långtidseffekt av diabetesmedicin
Blodsockersänkande inkretinbehandling som ofta skrivs ut till typ 2-diabetes-patienter har nu visat sig ge en negativ inverkan vid långvarig användning. Detta uppger Karolinska Institutet på sin hemsida. Äldre studier uppvisar enbart effekterna efter en kortare tids användning av medicinen, vilka har varit positiva.
Läkare får tänka till vid förskrivning av medicin till diabetiker
I samarbete med Unicersity of Miami har Karolinska Institutet nu genomfört en studie på möss som visar på effekterna av medicineringen under mer än åtta månaders användning. Genom att transplantera insulinproducerande celler i mössen, för att sedan behandla dem med liraglutide, kunde forskarna se hur cellerna då minskade sin utsöndring av insulin.
Det oväntade resultatet gör att läkare i fortsättningsvis bör tänka till innan de skriver ut recept på blodsockersänkande GLP-1 analoger för behandling avsedd för en längre tid.
– Dessutom visar den aktuella studien kring diabetesmedicinen hur man generellt kan studera långtidseffekter av läkemedel på mänskliga insulinproducerande celler i den levande organismen, vilket borde ha stor betydelse för läkemedelsindustrin, säger Per-Olof Berggren, professor vid Rolf Lufts forskningscentrum för diabetes och endokrinologi, institutionen för molekylär medicin och kirurgi vid Karolinska Institutet.
Lever du med typ 2-diabetes?
Då vi vill bjuda in dig att delta i en enkätundersökning. Vi vill öka förståelsen om hur personer med typ 2-diabetes upplever sin behandling och vilka behov som finns.
Kommentera denna artikel
Vad är GLP-1? = vilka mediciner? Metformin?
Inga har kommenterat på denna sida ännu