Mobilapp ska hjälpa barn med diabetes
Mobilappen har utvecklats tillsammans med diabetespatienter, föräldrar, vårdanställda vid Karolinska universitetssjukhuset och Astrid Lindgrens Barnsjukhus samt ett företag inriktat på diabetesteknik.
Tanken med appen är att barndiabetespatienter enklare ska kunna följa sin sjukdom i hemmet, och samtidigt ha god kontakt med sjukvårdspersonalen. Patienten eller föräldern lägger in information om blodsockervärden, kost och fysisk aktivitet i mobilappen. Med uppgifterna som underlag kan därefter vårdpersonalen kommunicera direkt med patienten och ordinera insulin. All information sparas också i appen och kan följas upp nästa gång patienten besöker sjukhuset.
Ett bra pedagogiskt verktyg
– Diabetes är en kronisk sjukdom som barnen och ungdomarna måste lära sig att leva med. Med appen som stöd ökar patientdelaktigheten och patienterna får ett bra och pedagogiskt verktyg för att lära sig mer om sambanden mellan kost, insulinbehov och hur träning påverkar sjukdomen, säger Åsa Wallin som är en av initiativtagarna till appen samt chefsjuksköterska vid Astrid Lindgrens Barnsjukhus, till tidningen Affärsvärlden.
I och med att informationsutbytet sker direkt från patient till läkare eller sjuksköterska ökar patientsäkerheten, menar hon.
– Den ger också möjlighet till
ökad säkerhet i kontakten mellan hemmet och vården, säger Åsa Wallin till tidningen.
Lever du med typ 2-diabetes?
Då vi vill bjuda in dig att delta i en enkätundersökning. Vi vill öka förståelsen om hur personer med typ 2-diabetes upplever sin behandling och vilka behov som finns.
I dagsläget har mobilappen börjat användas på en av avdelningarna vid Astrid Lindgrens Barnsjukhus.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu