Mindre socker i juicen kan förebygga diabetes
En ny studie, som publicerats i Lancet Diabetes & Endocrinology, visar att om man minskar sockerhalten i sockersötade drycker och fruktjuicer med 40 procent under fem år så kan man förebygga 500 000 fall av övervikt och 1 000 000 fall av fetma hos den brittiska befolkningen.
Det i sin tur kan leda till att man skulle kunna förebygga 300 000 fall av diabetes typ 2 under de kommande två årtiondena enligt professor Graham MacGregor och hans kollegor vid Queen Mary University of London. Det skriver TT och Dagens Medicin.
Konstgjort sötningsmedel inget alternativ
Tidigare genomförde Storbritannien en satsning som gick ut på att minska mängden salt i flera livsmedelsprodukter under en femårsperiod. Nästa steg kan alltså bli att göra en liknande satsning när det gäller socker för att förebygga diabetes hos befolkningen.
Forskarna menar på att det socker som minskas i dryckerna inte ska ersättas med konstgjort sötningsmedel.
Lever du med typ 2-diabetes?
Då vi vill bjuda in dig att delta i en enkätundersökning. Vi vill öka förståelsen om hur personer med typ 2-diabetes upplever sin behandling och vilka behov som finns.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu