Lightprodukter får blodsockret att skjuta i höjden
Sylt, läsk, glass, sportdryck – listan över produkter som innehåller konstgjorda sötningsmedel, som till exempel aspartam, sackarin och sukralos, kan göras lång. Livsmedlen har pumpats ut på marknaden av matindustrin som svar på en ökad hälsomedvetenhet i samhället, där just sockerkonsumtionen har pekats ut som boven i dramat. Men nu visar forskning att sötningsmedel leder till nedsatt glukostolerans och förhöjda blodsockervärden. Lägre glukostolerans innebär att kroppen får svårare att hantera blodsockret och är en känd riskfaktor för typ 2-diabetes.
– Vi måste nog omvärdera dessa medel. Den stora frågan, som forskarna också är inne på, är hur det kommer sig att så många överviktiga har svårt att gå ner i vikt, trots att de inte äter socker. Det här skulle kunna vara en förklaring, säger Lena Hulthén, professor i klinisk nutrition vid Göteborgs universitet, till TT.
Forskarna lyckades visa att sötningsmedel förändrar sammansättningen av tarmfloran, vilket får blodsockret att skjuta i höjden. I en grupp på 400 människor hade de som regelbundet åt sötningsmedel en förändrad tarmflora. Fler hade också nedsatt glukosintolerans och förhöjda blodsockervärden än de som inte åt sötningsmedel.
Lever du med typ 2-diabetes?
Då vi vill bjuda in dig att delta i en enkätundersökning. Vi vill öka förståelsen om hur personer med typ 2-diabetes upplever sin behandling och vilka behov som finns.
Kommentera denna artikel
I texten står att läsa nedsatt glukosintolerans. Det ska vara nedsatt glukostolerans.
Skriv gärna med referens till Nature artikeln som hänvisning till forskningsarbetet.
Ps. Jag arbetar som överkvalificerad taxiförare , Ds.
Hej! Roligt att ni kommenterar. Inger, jag har letat efter mer information om stevias påverkan på blodsockret men tyvärr inte hittat något mer detaljerat. Och Nina, studien är gjord av Eran Elinav och Eran Segal vid Weizmann Institute of Science i Israel och forskningsresultaten är publicerade i tidskriften Nature.
Jag har icke fått svar på min fråga om Stevia har samme dårliga äfekt som de andre sötningstoffer?????
Mitt blodsukker går opp ned søtningsmiddel så det tror jeg på. MEN jeg vil vite mer om innholdet i studien og hvem som stod bak og når den ble gjort. Og hva heter studien. Denne infoen fremstår tynn og lite troverdig. Må vite mer om studien.
Tack för information, ska genast sluta med konstgjort sötningsmedel, och ta lite strösocker i stället, har läst om aspartam förut, men naturliga råvaror är nog bäst
Ni borde verkligen förtydliga i att det enda man testade på människor var sackarin eftersom det gav högst resultat på mössen där aspartam knappt gav någon effekt. Det är en otrolig skillnad på olika sötningsmedel där bl.a. aspartam (vanligast förekommande) bryts ner innan det kommer till tarmarna.
Hva med Stevia ?Har det samme dårlige virkning.
Inga har kommenterat på denna sida ännu