Konstgjord väv kan användas i vården
Forskningen kring konstgjord spindelväv har gjort stora framsteg. Förhoppningar finns om att materialet ska kunna användas i allt från sårläkning till att implantera insulinproducerande celler hos diabetessjuka.
– På sår skulle det handla om att man gör en tunn film snarare än en väv, och lägger den på såret. Den har dessutom fördelen att den är biologiskt nedbrytbar och inte behöver tas bort utan kan försvinna i såret, säger Jan Johansson, professor vid Karolinska institutet, till DN.se.
Ett annat användningsområde är medicinintag. Genom att kapsla in medicin i spindelväven kan man låta den utsöndras i kroppen under en längre tid. Istället för att ta en injektion varje dag skulle en patient kunna ta sin medicin en gång i veckan.
När det gäller sårbehandling finns begränsad forskning om spindelvävens effekter. Men Jan Johansson sätter stor tilltro till materialet.
– Jag är positiv och tror att materialet kommer att kunna användas om kanske fem år i enklare procedurer. Men för att implantera det i människokroppar behövs mer forskning, säger han.
I morgon träffas en rad internationella forskare på Karolinska i Stockholm på ett seminarie som behandlar bland annat den konstgjorda väven.
Enkät
Till enkäten
Lever du med typ 2-diabetes?
Då vi vill bjuda in dig att delta i en enkätundersökning. Vi vill öka förståelsen om hur personer med typ 2-diabetes upplever sin behandling och vilka behov som finns.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu