Inte alla diabetiker får hjälp via ny teknik
Vid diabetes typ 1 slutar insulinproduktionen att fungera helt eller delvis, vilket kräver att diabetespatienten måste göra återkommande blodsockerkontroller. För vissa kan det handla om 15 stick om dygnet, både dag som natt.
I dag finns en ny teknik som kan minska antalet stick. Tekniken, som kallas CGM-mätare, innebär att en liten nål sätts in i diabetespatientens mage. Mätaren skickar kontinuerligt information till en elektronisk apparat som larmar om blodsockervärdena närmar sig kritiska nivåer.
Rekommenderar tekniken till barn med diabetes
Svenska Barnläkarföreningen rekommenderar landets läkare att skriva ut tekniken till barn under sju år som har diabetes typ 1, påpekar barnläkaren Anna-Lena Furuman från Svenska Barnläkarföreningen.
– Det kan vara svårt att se att de är på väg att få lågt blodsocker och de kan inte alltid berätta hur det känns utan föräldrar och förskolepersonal måste vara mycket uppmärksamma hela tiden, säger hon till Sveriges Radio.
Däremot ser utskrivningen av CGM-mätare för blodsocker olika ut beroende på vilket landsting man bor i, något som har uppmärksammats av SKL.
Lever du med typ 2-diabetes?
Då vi vill bjuda in dig att delta i en enkätundersökning. Vi vill öka förståelsen om hur personer med typ 2-diabetes upplever sin behandling och vilka behov som finns.
– Det kan ju innebära att ett barn eller en vuxen med diabetes kan få blodsockermätaren förskriven på en vårdcentral eller en specialistenhet, men inte en annan. Att vi inte lyckats sprida kunskapen tillräckligt väl till all personal inom hälso- och sjukvården, säger Åsa Himmelsköld som är sektionschef på SKL, till radion.
Kommentera denna artikel
CGM är toppen, bara barnet/personen står ut med att vara uppkopplad på med två nålar. Vi har fått låna en CGM flera ggr från barnkliniken. Det har alltid gett nya insikter i insulin/matregimen.
Ser fram emot denna http://www.sydsvenskan.se/sverige/nya-insulinpumpar-kan-lanseras-2016/
Inga har kommenterat på denna sida ännu