Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Diabetes

Förbjudna miljögifter kan ligga bakom demenssjukdom

En ny studie från Uppsala universitet visar att personer som under en lång tid exponerats för klorerade långlivade bekämpningsmedel löper risk att i framtiden utveckla en kognitiv störning som till exempel demenssjukdom.
Annons

Forskare har sedan tidigare kunnat konstatera att det finns en koppling mellan långlivade bekämpningsmedel och diabetes, åderförkalkning och stress. Det mest kända av dessa ämnen heter DDT och förbjöds i industrialiserade länder för 20-30 år sedan eftersom det är giftigt och stannar kvar i vår fettvävnad under lång tid.

Miljögifter i blodet ökade risk för demens

I den aktuella studien som kallas PIVUS-studien vid Uppsala universitet har forskarna under lång tid mätt halterna av tre olika bekämpningsmedel (s.k. OCPs) i blodet hos cirka 1000 kvinnor och män i 70-årsåldern som är bosatta i Uppsala.

Forskarna kan nu konstatera att individer som hade höga halter av dessa tre OCPs löpte tre gånger så hög risk att få en diagnos som innefattade kognitiv störning, som till exempel demens, jämfört med de individer som vid studiens början hade låga nivåer av miljögifterna i blodet. Risken att utveckla kognitiv störning blev däremot inte högre för att testpersonerna rökt, haft diabetes, gått upp eller ner i vikt eller haft högt blodtryck.

Annons
Annons

Påverkar hjärnan negativt 

Lars Lind, professor i medicin vid Uppsala universitet, säger i ett pressmeddelande att studien är intressant eftersom den är den första som görs på den generation som varit utsatta för de numera förbjudna klorerade långlivade bekämpningsmedlen.

- Även om denna typ av bekämpningsmedel är kända för att påverka hjärnfunktionen i laboratorieexperiment, är det intressant att se detta samband då nivåerna i blodet idag är ganska låga i befolkningen. Men individerna i PIVUS-studien är den första generation som har exponerats för dessa ämnen under större delen av sitt liv. Så, vi ser en koppling mellan lågdos, men kronisk, exponering för vissa långlivade bekämpningsmedel och framtida negativ påverkan på hjärnan hos människor, säger Lars Lind i pressmeddelandet.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.