Finfördelad mat bra vid gastropares
Gastropares är en form av neuropati (skador på nerverna) som försämrar magens motorik och förmåga att knåda sönder och tömma ut maten.
I studien upplevde 56 patienter, som under 20 veckors tid åt mat som sönderdelats till mindre partiklar än max två millimeter, mindre illamående, svullen mage, uppstötningar, övermättnad och aptitlöshet. Magsäckstömningen förbättrades också med finfördelad mat.
– För många som har gastropares kan måltiden och de efterföljande symtomen vara ganska ångestframkallande. Hos dem som åt en kost med mindre partikelstorlek såg vi att ångesten minskade, säger dietist Eva Olausson, som försvarar sin doktorsavhandling i ämnet på fredag, 20 september, till Dagens medicin.
Cirka 35 procent av alla med diabetes beräknas ha gastropares, alla upplever dock inte samma symtom. Ibland märks det bara på ett svängande blodsocker.
Lever du med typ 2-diabetes?
Då vi vill bjuda in dig att delta i en enkätundersökning. Vi vill öka förståelsen om hur personer med typ 2-diabetes upplever sin behandling och vilka behov som finns.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu