Diabetiker dröjer med att söka vård vid hjärtinfarkt
– Det vi kan se är att bröstsmärtor är vanliga både hos patienter med och utan diabetes och likheterna även är fler än olikheterna när det gäller övriga symtom på hjärtinfarkt. Däremot dröjer patienter med diabetes ofta längre än andra innan de söker vård vid hjärtinfarkt, vilket kan vara en viktig förklaring till den försämrade prognosen vid hjärtinfarkt hos patienter med diabetes, säger Karin Hellström Ängerud, sjuksköterska vid kardiologen, Norrlands universitetssjukhus i Umeå samt doktorand vid Institutionen för omvårdnad, Umeå universitet, i ett pressmeddelande.
En hjärtinfarkt kräver snabb behandling och de som dröjer med att uppsöka vård riskerar bestående skador på hjärtat och kan i värsta fall dö.
Färre diabetiker ringer SOS Alarm
Nu visar en studie från Umeå universitet att diabetespatienter dröjer mer än två timmar innan de uppsöker vård för hjärtinfarkt, jämfört med andra patientgrupper. Detta trots att diabetiker har en ökad risk att drabbas av hjärtproblem, jämfört med de utan diabetes.
Forskningen visar även att färre diabetiker ringde SOS Alarm som första medicinska kontakt.
– Svårigheter att tolka symtomen och svårigheter att förstå att det är hjärtinfarkt man drabbas av är faktorer som bidrar till att man dröjer med att söka vård. Vissa patienter försöker att behandla symtomen från hjärtat med egenvård, exempelvis i form av att ta värktabletter och att vila. Många vill även gärna rådgöra med en anhörig innan de tar beslut om att söka vård, säger Karin Hellström Ängerud i pressmeddelandet.
Lever du med typ 2-diabetes?
Då vi vill bjuda in dig att delta i en enkätundersökning. Vi vill öka förståelsen om hur personer med typ 2-diabetes upplever sin behandling och vilka behov som finns.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu