Blått ljus ökar utsöndring av insulin
Utvecklandet av effektiva blå lysdioder, LED-lampan, vann nyligen årets Nobelpris i fysik med motiveringen att lysdioderna möjliggör ljusstarka och energisnåla vita ljuskällor.
Ökad utsöndring av insulin
Nu har tyska och brittiska forskare visat att blått LED-ljus även kan användas för att ändra form på diabetesmedicin, så att substansen går från inaktiv till aktiv form. Resultatet blir att bukspottkörtelns celler utsöndrar mer insulin. Något forskarna visar i en studie som publicerats i Nature Communications.
– I princip skulle denna behandling ge bättre kontroll över blodsockernivåerna eftersom medicinen kan aktiveras en kortare stund efter en måltid. Den borde också minska biverkningarna eftersom medicinen enbart aktiveras där den behövs, i bukspottkörteln, säger David Hodson vid Imperial College London som är en av forskarna bakom studien, till TT.
I studien kunde forskarna se att förändringen är reversibel. Det innebär att ljuset även kan användas för att ”stänga av” medicin som redan aktiverats.Enligt forskarna krävs endast en mycket liten mängd ljus på huden för att det blåa LED-ljuset ska ha effekt på diabetesmedicin.
– Det är en lång väg kvar innan behandlingen finns tillgänglig för patienter, men det är vårt ultimata mål, säger Hodson till TT.
Lever du med typ 2-diabetes?
Då vi vill bjuda in dig att delta i en enkätundersökning. Vi vill öka förståelsen om hur personer med typ 2-diabetes upplever sin behandling och vilka behov som finns.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu