Hej! Jag och en väninna utvecklade typ 2-diabetes ungefär samtidigt. Jag tar Metformin en gång per dag till min största måltid (middag). Min väninna började med en kolhydratfattig kost. Efter sex månader har hon normala blodsockervärden och ett HbA1c på 41. Mitt morgonblodsocker är oftast 7,5 och sällan under 6,0. Mitt HbA1c är 48. Vad ska jag tro och hur ska jag förhålla mig till detta för att bättre kontrollera mitt blodsocker och undvika komplikationer?
Mvh, Hillevi Larsson
Hej Hillevi,
kolhydrater är det som höjer blodsockret och när man minskar eller tar bort dem kommer följdaktligen också sockervärdena att minska. Frågan är bara, vad äter man istället?
Många ersätter det med fett vilket inte är helt utan risker eftersom det (om man intar mycket animaliska fetter) kan öka risken för blodproppar, hjärtinfarkt och stroke pga att fettet samlas i blodkärlen istället.
Huruvida man ska satsa på att minska mängden kolhydrater i maten eller öka på läkemedelsbehandlingen är en smaksak. Mat ska enligt min mening vara något trevligt och inte förenat med en massa förbud, men för en del fungerar det alldeles utmärkt att minska mängden kolhydrater. För andra passar det bättre med läkemedelsbehandling eller att man justerar maten så att man tar bort de värsta bovarna. Du kan mäta ditt blodsocker två timmar efter måltid för att se vad det är som höjer just ditt socker. Det behöver nämligen inte vara samma som det som höjer din väninnas socker.
Metformin är ett bra läkemedel, som dessutom skyddar mot hjärt- och kärlhändelser (såsom hjärtinfarkt och stroke) och det rekommenderas för alla som har typ 2 diabetes. Din väninna borde också få det.
Hälsningar,
Rebecca Guldberg
Medicine Magister och Specialistsjuksköterska Diabetes, Ersta sjukhus
Läs även: Bra mat - diabetes typ 2 »