Har kolhydratinnehållet i livsmedel någon betydelse, och i så fall hur? Är det också viktigt att se hur mycket sockerarter som ingår i kolhydraterna? Bör dessa vara på en viss nivå för att vara acceptabla?
Mängden kolhydrater i ett livsmedel påverkar hur mycket ditt blodsocker stiger efter intag. Dock påverkas det också av hur stor andel av det som är tillsatt socker (sockerarter) och om det finns fibrer och fett i livsmedlet, eftersom dessa bromsar blodsockerhöjningen.
Om man vill kan man läsa på alla förpackningar man köper hur mycket kolhydrater det innehåller och välja så lågt som möjligt. Man kan också tänka på att välja en produkt som har så lite sockerarter som möjligt (jämfört med en annan likvärdig produkt). Sen kan man titta på mängden fibrer och fett. Eller så gör man det väldigt enkelt för sig, man väljer nyckelhålsmärkta produkter. Då har någon annan redan räknat ut vad som är ett bra livsmedel och så mäter man sitt blodsocker och ser hur just detta livsmedel påverkar just din kropp.
Vänliga Hälsningar,
Rebecca Guldberg
Medicine Magister och Specialistsjuksköterska Diabetes, Ersta sjukhus
Läs även: Bra strategier för diabetes typ 2 kost »