Hej! Min diabetessköterska säger att varken stress eller infektion höjer blodsockret. Är detta sant? Jag har varit både mycket förkyld och stressad under en tid, och mitt HbA1c är också förhöjt. Jag undrar också om sötningsmedel och rårörsocker. Vad är bäst för blodsockret? En del säger att stevia är helt okej medan andra säger att det lagras i levern och att man lika gärna kan äta rårörsocker eftersom det inte gör någon skillnad. Jag blir bara förvirrad av alla olika svar. Tack på förhand! Suzanne
Hej! Stress och infektion höjer blodsockret. Allmänna råd är förstås att undvika stress så gott det går och om man får infektion med feber ska man mäta sockret oftare och ta extra direktverkande insulin om sockret går över 10 mmol. Troligen är stevia OK men min personliga åsikt är att om man vill vara på den säkra sidan kan man lika gärna använda små mängder av till exempel rårörsocker.
Läs även: Hyperglykemi - vanliga orsaker »