Dr A. Dalkvist och vissa läkare tycker att man ska äta mer fet mat, medan andra tycker motsatt. Finns det något gemensamt svar på detta? Jag är 66 år, har haft typ 2-diabetes i 6 år, är 185 cm lång och väger 95 kg. Har blodsockervärde mellan 8,0 och 14,0. Vad är rådet för att få till ett stabilare blodsocker?
Du har rätt i att vad som är de bästa kostråden nu är under viss debatt. Rent allmänt kan man säga att kostrekommendationerna för patienter med diabetes inte skiljer sig på någon avgörande punkt från svensk normalkost. För normalviktiga individer behövs ingen ändring av energiintaget men vid övervikt behöver det totala kaloriintaget begränsas. Internationella och svenska rekommendationer har hitintills betonat att fettintaget bör vara mindre än 30 % av energin och resten bör bestå av proteiner och långsamma kolhydrater.
Nya studier har dock visat att man, åtminstone kortsiktigt, kan uppnå bättre resultat med att istället eftersträva en kolhydratfattig kost där fettintaget är av mer underordnad betydelse. Denna debatt fortgår framgent men eftersom du har en viss övervikt, ditt BMI är 28 och ska helst vara under 25, så är rådet att minska ditt totala energiintag något. Vilka konkreta kostråd som passar just dig är något som du och din doktor eller diabetessjuksköterska måste komma överens om.
Med vänlig hälsning
Carl Johan Östgren
distriktsläkare, universitetslektor
Läs även: Kostvanor och diabetes »