Har en fråga om lågt blodsocker, när man inte har diabetes. Det är så här att vi gjorde en liten test i skolan i en kurs som heter humanfysiologi och vi skulle testa glukosbelastningen. Jag åt lunch vid 12, sedan började lektionen 13:15. Cirka 13:30 häller vi i oss en lösning med socker på 75 gram och testar sedan blodsockret två gånger/timme tills det gått 120 minuter. När det gått 90 min har jag ett värde på 1,9 mmol/l och efter 120 min 1,6 mmol/l. Vad kan detta bero på och bör jag vara orolig? Har testat en gång förut och hade även då ett lågt värde på cirka 2,1 mmol/l efter 60 minuter efter mat. Min pappa har diabetes typ 2 och fick diagnosen för cirka 4 -5 år sen.
Nej, detta behöver du inte oroa dig för. Detta kallas för dumping-symtom och beror på att det frisätts lite för mycket insulin vid stora kolhydratintag (75 gram druvsocker är extremt mycket och koncentrerade kolhydrater som ger en maximal insulinfrisättning). Om det ger besvär även vid vanliga matintag, så kan du minska kolhydraterna i maten (och/eller ersätta dem med "långsamma" kolhydrater, exempelvis stärkelse).
Vänlig hälsning
Åke Sjöholm
professor och överläkare
Läs även: Mer om hypoglykemier»