Är själv diabetiker, har använt insulin sedan början av min sjukdom, fick diabetesen 2002. Efter ett år mådde jag så dåligt av insulinen att jag slutade använda den. Gick upp i vikt, hade alldeles för mycket insulin i min kropp. Bestämde mig för att sluta äta kolhydrater, ingen potatis, ingen mjölk, ingen pasta. Valde istället att äta kött, fisk, kyckling, alla sortens grönsaker, alla former av kokt, gratäng med grädde. Vad hände? Sockret höll sig på normal nivå, utan att pendla dit och hit.
Senaste långtidssockret var 4,8, blodtrycket har blivit mycket bättre. När jag för sju år sedan blev sjuk, fick jag uppmaningen att äta snabba kolhydrater. Ju mer jag åt desto sjukare blev jag, kanske inte så konstigt med tanke på att kolhydrater är lika med socker, vilken leversjuk människa rekommederar man dricka sprit, men diabetiker ska äta socker, väldigt märkligt. Var en gång hos en professor i Sverige som är specialist i diabetes, han sa att Finnländare har mest diabetes i världen (är finska från början) jag sa till honom att det inte är så konstigt, i Finland äter man alltid bröd och piroger till maten, alltså först potatis eller pasta sedan bröd till. Där har ni lösningen på varför. Uppmanar alla läkare att göra diabetespatienter friska utan insulin (gäller diabetes 2) nyttig mat utan för många kolhydrater högst 5 procent. Ni måste börja tänka själv utan socialstyrelse, om jag inte själv förstått detta hade jag inte levt idag, med uppmaning av diabetessköterska, inget farligt om du svimmar av, du bara vaknar upp dagen efter lite svettig. Och i denna sköterskans händer lämnade jag mitt liv. Tur att jag kunde tänka själv, det är många som inte gör, utan gör som de blir tillsagda. Hur många har inte dött i onödan, det är min fråga?
Kostrekommendationer i allmänhet och till diabetiker i synnerhet är just nu ett av de mest debatterade ämnena. Från att tidigare ha tillmätt fettintaget stor betydelse har nu pendeln svängt och det finns flera studier på senare tid som tyder på att en begränsning av kolhydratintaget är väl så viktigt både för att motverka övervikt och för att uppnå bra blodsockervärden. Det finns dock inga välgjorda studier som jämför olika kosters betydelse för risken att drabbas av en för tidig död i hjärt- och kärlsjukdomar.
Vänlig hälsning
Carl Johan Östgren
distriktsläkare
Läs även: Bra mat - diabetes typ 2 »