Hej! Jag önskar få en förklaring av sambandet mellan diabetes och kortisol. Jag har haft diabetes sen -79. Har haft grava ätstörningar med uteslutit att ta mitt insulin. Är nu fri från detta idag men har fått komplikationer från dåliga blodsockervärden. Idag har jag ett Hba1c på 6 vilket jag haft minst 2 år tillbaka.
Vid mitt senaste doktorbesök ville jag ta kortisolprover. Vilket jag gjorde och det visade sig att jag hade underkant på det kroppsegna kortisolet. Har nu gjort ett Synactentest vilket jag inte fått svar på än. Har detta undervärde med min diabetes och göra? Vad kan jag göra för att det ska bli bättre? Tidigare i mitt liv har jag varit utbränd och sjukskriven i många år. Arbetar idag heltid och trivs med det. Har för det mesta en trötthetskänsla i kroppen vilken jag är van att ha. Har det med det låga kortisolet att göra? Har läst en del om binjurarna och kortisolet men får inte ihop det i min egen situation och varför det skulle uppmärksammas just nu av läkaren. Har tendens till lågt blodtryck ca 115/70 men på sistone har det hoppat upp till 140/90 ibland. Vill förstår hur diabetes och kortisolets underkant hänger ihop. Tack!
Hej,
Nu vet jag inte om du har typ 1 eller typ 2 diabetes, men åtminstone vid typ 1 diabetes (tidigare kallad barn- och ungdomsdiabetes) så vet man sedan länge att det finns en ökad risk för att också drabbas av kortisolbrist orsakad av störningar i binjurefunktionen. Om man har diabetes kan misstanke på kortisolbrist uppkomma hos läkaren tex om patientens blodsocker blivit mer svängande och känsligheten för insulin ökat (tex lättare att få känningar). Kortisolbrist kan också ge trötthet, men det finns många andra - och betydligt vanligare - orsaker till detta.
Ett enstaka lågt kortisolvärde som uppmätts är mycket svårvärderat och betydelsen svårtolkad, bla beroende på att kortisolnivån i blodet varierar kraftigt över dygnet. Om man hittar låga värden, speciellt i kombination med symtom som tex trötthet och mer insulinkänningar, görs ett Synachtentest precis som i ditt fall. Innan svaret på detta kommit kan man inte säga om du verkligen har en brist på kortisol i kroppen och om detta kan förklara tex tröttheten. Synachtentestet mäter binjurarnas förmåga att öka sin kortisolbildning efter stimulering med ett hypofyshormon och är ett bra och känsligt sätt att diagnosticera kortisolbrist. Om Synachtentestet visar att du har kortisolbrist, korrigeras detta lätt genom att man äter tabletter dagligen som innehåller just kortisol.
Med vänliga hälsningar
Åke Sjöholm
Professor, Endokrinolog.
Läs även: Diabetes kan komma att påverka ögon, njurarna och nerverna»