Högt blodsocker, hyperglykemi, vid typ 2-diabetes
Orsaken till hyperglykemi (högt blodsocker) är dålig blodsockerkontroll av en eller annan anledning. En infektion kan vara en vanlig utlösande orsak. Vid stigande blodsockervärden kan det förekomma symtom som till exempel trötthet, törst, psykisk nedstämdhet och upprepade infektioner.
Vad är hyperglykemi?
Hyperglykemi betyder att man har för högt blodsocker.
Oftast ger högt blodsocker inga symtom. Men symtom som kan förekomma är:
- Trötthet, orkeslöshet.
- Ökat behov att kissa.
- Törst.
- Psykisk nedstämdhet.
- Upprepade infektioner.
- Dålig sårläkning.
- Klåda och sveda i underlivet.
Det varierar från person till person vilka och hur många symtom man får. Vissa får inga symtom medan andra får alla.
Ett högt blodsocker under lång tid ökar risken för att utveckla sena komplikationer på grund av att det skadar små och stora blodkärl.
Ett mycket förhöjt blodsocker som utvecklas under ett par dagar kan orsaka ett akut livshotande tillstånd (ketoacidos). Ett sådant tillstånd inträder dock mycket sällan vid typ 2-diabetes. Det är vanligare vid typ 1-diabetes där bukspottkörteln inte kan producera något insulin alls.
Vem får högt blodsocker (hyperglykemi)?
Högt blodsocker drabbar alla patienter med diabetes, eftersom det är just förhöjda blodsockervärden som vi kallar för diabetes.
Diagnosen baseras på mätning av förhöjda blodsockervärden. Värden som talar för diabetes är upprepade blodsockervärden efter 10 timmars fasta på 7,0 mmol/L eller mer – eller upprepade värden över 11,1 mmol/L efter maten.
När man behandlar sin diabetes och har god kontroll på sitt blodsocker kan det ligga på normala nivåer under långa perioder, men ibland stiga av olika orsaker.
Lever du med typ 2-diabetes?
Då vi vill bjuda in dig att delta i en enkätundersökning. Vi vill öka förståelsen om hur personer med typ 2-diabetes upplever sin behandling och vilka behov som finns.
Orsak
Orsaken till hyperglykemi hos patienter med diabetes är dålig blodsockerkontroll av en eller annan anledning. En infektion kan vara en vanlig utlösande orsak.
Under infektioner ökar insulinbehovet. Patienter som använder insulin ska öka insulindosen under en infektion. Om man inte gör det kan infektionen, än mer, förvärra det redan förhöjda blodsockret. Andra orsaker kan vara en annan sjukdom eller stress kombinerat med behandlingssvikt.
Akuta komplikationer till hyperglykemi
Hyperglykemiskt hyperosmolärt syndrom (HHS)
Ses oftast hos patienter med typ 2-diabetes som är över 70 år, men tillståndet är förhållandevis sällsynt och blodsockret är ofta kraftigt förhöjt, i regel över 30 mmol/L.
Till skillnad från diabetisk ketoacidos, som också kan uppkomma vid högt blodsocker, men är vanligast vid typ 1-diabetes, ses vid det här tillståndet inga förhöjda nivåer av syror i blodet.
Den utlösande orsaken är ofta en infektion eller annan samtidig sjukdom som hjärtinfarkt eller stroke. Det kan även bero på stora doser vattendrivande läkemedel, kortison och intag av stora mängder sockerhaltiga läskedrycker.
Det är ett tillstånd som utvecklas långsamt med tilltagande orkeslöshet, förvirring och påverkan på medvetandet. Det finns också tecken på uttorkning, man kan känna sig törstig, torr i munnen och kissa mycket.
Eftersom tillståndet är allvarligt, och man i värsta fall kan bli medvetslös, krävs omedelbar läkarbehandling och inläggning på sjukhus. Viktiga delar i behandlingen är tillförsel av stora mängder vätska genom dropp och insulin.
Kontrollera hyperglykemi
Det bästa sättet att förebygga tillståndet hyperglykemi är att följa behandlingen där bra kost, motion, normal vikt, läkemedel med mera kan ingå.
Genom att själv mäta sitt blodsockervärde regelbundet kan man i tid upptäcka om sockervärdet blir alltför högt. Om blodsockret ökar utan att man klarar av att få ned det bör man kontakta vården.