Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Tarmfloran kopplad till diabetes typ 2

I en ny studie presenterar svenska forskare resultat som visar att det finns ett starkare samband mellan tarmfloran och diabetes typ 2 än mellan diabetes och det vi i dag ser som riskfaktorer.
Annons

Studien, som publiceras i tidskriften Nature, är gjord på 145 kvinnor där en grupp hade diabetes typ 2, en grupp var i riskzonen för att utveckla diabetes och en tredje kontrollgrupp som var helt frisk.

Det visade sig att gruppen med diabetes typ 2 och gruppen i riskzonen har en annorlunda sammansättning i sin tarmflora jämfört med den friska kontrollgruppen.

Men liksom tidigare forskning säger studien inget bestämt om tarmfloran förändras på grund av diabetes eller om det är bakterierna som påverkar diabetes. För att ta reda på vad som kommer först, diabetes eller den förändrade tarmfloran, vill forskarna nu göra en långtidsstudie med enbart friska och följa dem under flera år.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2013-06-2 18:47 (11 år sen)

    Hur kan ma undersöka och förebygg ?

  • Avatar Tidigare användare 2013-06-1 14:49 (11 år sen)

    Tarmfloran avgör om man är sjuk eller frisk. Vad består då tarmfloran av som ger diabetes dvs en sjuk tarmflora?
    Var består tarmfloran av när en person anses vara frisk?
    Kan man få sin tarmflora bedömd och få kunskap om vilka bakterier man har i sin tarmflora? Görs detta på min vårdcentral om jag begär det?
    Tacksam för upplysande fakta i ämnet.
    Mvh
    A-C

  • Avatar 2013-05-31 15:45 (11 år sen)

    För fem år sedan fick jag diagnosen Lymfocytär kolit. Jag har alltid haft känslig" mage.
    För 1,5 är sedan fick jag diagnosen diabetes 2. Undrar om dessa kan hänga ihop? Min diabetes är (än så länge) under kontroll och jag klara mig med två tabletter om dagen. Kosten har jag inte ändrat - jag har alltid ätit hyfsat nyttigt.
    Mvh
    Anja

  • Avatar 2013-05-31 13:01 (11 år sen)

    Maten vi äter påverkar tamfloran samtidigt som modern föda även ger mer diabetes.

    Vi har de senaste 100 åren ändrat våran kost i flera steg. Socker är det som ökade först och sen i början på 80-talet ökade kolhydraterna och nu till sist så har det kommit nya sockerarter i "produkterna" som fruktossirap osv.

    Samtidigt håller typ-2 diabetes att bli en ededemi som kostar samhället enorma kostnader (ca 1% av BNP). Sockret vi äter gör oss sjuka samtidigt som det tillkommer ca 30 000 per år för insulin och sprutor per diabetiker.

    Lösningen är inte att tro att vi människor kan stå över naturens lagar och äta allt. Lösningen är att spola tillbaka till den tid då vi åt vår arts naturliga föda så långt vi kan.

    Gör ett test. Ge ett lejon en helt artfrämmande föda från fosterstadiet tills den blir vuxet. Förmodligen kommer lejonet få en liknande flora av det vi kallar för välfärdssjukdomar och gå från ett obefintligt behov av medicier till att behöva ett välfyllt apotek för att fungera.

    Lösningen för lejonet på de nya problemen är inte att forska fram nya tabletter utan det självklara, att återgå till den föda som man under tusentals generationer anpassats till.

    Detsamma gäller oss människor. I Sverige och finns det en stor folkrörelse som märkt att man kan äta sig frisk från moderna sjukdomar.

    Häng med i "Matrevolutionen" ni med:)


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.