Screening skyddar inte mot hjärtinfarkt
Att genomföra screening för att upptäcka kranskärlssjukdomar bland patienter med typ 2-diabetes minskar inte risken för hjärtinfarkt eller plötslig hjärtdöd. Det visar en ny studie som forskare vid Yale University School of Medicine i New Haven i USA, genomfört. För personer som lider av typ 2-diabetes är kranskärlssjukdom en av de vanligaste dödsorsakerna, men ofta upptäcks inte symtomen förrän patienten drabbats av hjärtinfarkt eller plötslig hjärtdöd.
Totalt ingick 1 123 personer med diabetes typ 2 i studien där forskarna har undersökt om screening för kranskärlssjukdom kan identifiera högriskindivider och minska eventuella risker. Av de personer som deltog i studien fick hälften screening med myokardskintigrafi, en bildmetod som mäter genomblödningen i hjärtat, och de resterande lottades till att inte screenas. Uppföljningstiden för patienterna blev i snitt 4,8 år och där kunde man se att 15 hjärt- kärlhändelser inträffade de som blivit screenade, samma siffra för de som inte blivit screenade var 17. Som hjärt- kärlhändelser räknades hjärtinfarkt eller plötslig hjärtdöd.
Samtidigt ledde screeningen till att undersökning med kranskärlsröntgen genomfördes oftare. 4,4 procent av de screenade patienterna undersöktes med kranskärlsröntgen inom 120 dagar efter screeningen genomförts. I den andra gruppen var motsvarande siffra 3 procent. Forskarna menar att resultatet från studien visar att rutinmässig screening inte bidrar till någon större minskning av risken att drabbas för hjärt- kärlhändelser.
Lever du med typ 2-diabetes?
Då vi vill bjuda in dig att delta i en enkätundersökning. Vi vill öka förståelsen om hur personer med typ 2-diabetes upplever sin behandling och vilka behov som finns.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu