Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Nytt diabetesläkemedel gav bättre effekt på sikt

Annons

Ett nytt diabetesläkemedel gav samma blodsockerkontroll, men större viktnedgång och färre episoder av lågt blodsocker efter två år än det mer etablerade läkemedlet glimepirid. Det visar en ny svensk studie där Anders Frid, överläkare vid Öresund diabetesteam i Lund, tillsammans med sina kollegor jämfört effekten av det etablerade läkemedlet glimepirid med det nya liraglutid. Det senare tillhör en ny läkemedelsklass mot typ 2-diabetes, inkretiner, som verkar genom att hämma effekterna av kroppshormonet GLP-1.

Under två år har forskarna följt 780 patienter som från början hade ett HbA1c-värde, ett mått på långtidsblodsocker, på i snitt 8,2 procent. Deltagarna lottades till fem möjliga behandlingsgrupper, där samtliga fick behandling med metmorfin. En grupp fick endast denna behandling, medan de övriga lottades till att antingen få liraglutid i någon av tre olika doser, eller 4 milligram glimepirid dagligen. När två år hade gått kunde forskarna se att blodsockerkontrollen hade förbättrats i samma utsträckning hos de patienter som fått de två lägsta doserna av liraglutid och hos dem som fick glimepirid.&nbsp&nbsp&nbsp

Annons
Annons

En signifikant viktminskning märktes mellan de som fått liraglutid och bland dem som fått glimepirid. De patienter som fått liraglutid hade i genomsnitt gått ner mellan två och tre kilo medan de som fått glimepirid i stället gått upp i snitt 0,7 kilo. Det visade sig dessutom att liraglutidgruppen drabbades av betydligt färre episoder av lågt blodsocker än glimepiridgruppen.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.