Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Nya riktlinjer för diabetesbehandling

Annons

Läkemedelsverket presenterar nya riktlinjer för behandlig av landets 400 000 diabetiker. Ett av budskapen är att vissa preparat misstänks öka risken för hjärt-kärlsjukdomar medan ett gammalt, beprövat och billigt läkemedel är det som bör användas i första hand. Det säger Lennart Forslund, chef för avdelningen för medicinsk information på Läkemedelsverket.
– Egentligen kan man säga att det nya är gammalt. Några av de äldsta preparaten håller fortfarande måttet. Men det är ändå rätt bra att trycka på det, för det förekommer ju rätt intensiv marknadsföring på det här området av de nyare preparaten framför allt.

Läkemedelsverket har främst fokuserat på de med diabetes typ 2, vilket bland annat beror på att komplikationerna kan komma så snabbt efter att man drabbats av sjukdom.
– De här typ 2-orna kan ju få sina hjärtinfarkter, sina njurskador, sina ögonbottenförändringar och slaganfall ganska snart. Särskilt allvarligt är att de får hjärtinfarkt och hjärtsvikt, det är det som inte sällan dräper dem, säger Lennart Forslund, till Ekot.

I en granskning av såväl äldre som nyare läkemedel kommer Läkemedelsverket fram till att det äldre preparatet Metformin bör ges i första hand.
– Det är ett av de få preparaten som man för det första har så lång erfarenhet av att man vet att det räddar liv, om jag får uttrycka mig så, säger Lennart Forslund på Läkemedelsverket.

Annons
Annons

Diabetes typ 2 är en svårbehandlad sjukdom eftersom det inte bara handlar om att få kontroll på höga sockernivåer, utan det handlar även om högt blodtryck, höga blodfetter och övervikt. Däremot har Läkemedelsverket inte tagit upp kost och motion i sina nya riktlinjer, men det får inte tolkas som att det är oviktigt, menar Lennart Forslund.
– Man kan säga att all diabetesbehandling vilar på tre ben. Det är kosten, motionen och medicinsk behandling, säger Lennart Forslund.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.