Möjligt genombrott för behandling av diabetes typ 2
En forskargrupp från bland annat Karolinska institutet kan ha gjort ett genombrott gällande framtida behandling av diabetes typ 2. En del av sjukdomsbilden vid diabetes typ 2 är att kroppen lagrar fett på felaktiga ställen som muskler och i hjärtat. Forskarna har vid försök på överviktiga möss och råttor lyckats blockera ett tillväxtprotein som kallas VEGF-B, vilket ledde till att fett inte längre lagrades på ”fel” ställen i kroppen.
- Det är en helt ny princip för att både förebygga sjukdom hos dem som har förstadiet till diabetes typ 2 och behandla dem som redan är sjuka, säger Åke Sjöholm, professor vid Karolinska institutet och expert på Netdoktor, till DN.
Omkring 300 svenskar har diabetes typ 2, som tidigare kallades åldersdiabetes. Sjukdomen innebär, bland annat, att kroppens celler har blivit mindre känsliga för insulin, vilket ger ett för högt blodsocker. En orsak till så kallad insulinresistens kan vara att kroppen har lagrat fett i muskler och organ.
– Vi har planer redan nästa år på att göra en första studie på människor, förhoppningsvis på Södersjukhuset. Lyckas vi visa samma effekt hos människor kan det här bli stort, säger Åke Sjöholm.
Lever du med typ 2-diabetes?
Då vi vill bjuda in dig att delta i en enkätundersökning. Vi vill öka förståelsen om hur personer med typ 2-diabetes upplever sin behandling och vilka behov som finns.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu