Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Debatt om typ 2-diabetes: ”Framtiden ser oroande ut”

Vården av personer som lever med typ 2-diabetes når inte upp till de målnivåer som Socialstyrelsen slagit fast. Detta är ”mycket allvarligt”, anser Storstockholms Diabetesförening och Diabetsorganisationen i Sverige.


Publicerad den: 2018-11-14

Debatt om typ 2-diabetes: ”Framtiden ser oroande ut”
Annons

”Framtiden ser oroande ut för den halva miljon svenskar som har typ 2-diabetes, och för ytterligare de hundratusentals som har sjukdomen utan att veta om det. Och ännu fler har i dag ett förstadium, så kallad prediabetes.”, skriver Anders Ekholm och Thomas Magnusson, Storstockholms Diabetesförening och Diabetsorganisationen i Sverige i ett debattinlägg i Dagens Samhälle.

Patientundersökningen Diabetes-kollen, som är ett samarbete mellan diabetesföreningarna och Netdoktor, visar bland annat att att sjukdomen ofta, i sju av tio fall, upptäcks av en slump, som till exempel vid en hälsokontroll.

”Här finns en stor förbättringspotential. Genom uppsökande verksamhet i primärvården skulle vi kunna nå ut till fler. Enkla blodsockertest skulle kunna erbjudas till personer i riskzon”, skriver debattörerna.

Annons
Annons

De menar att man skulle kunna undvika mycket lidande om diabetespatienterna fick diagnos tidigare, dessutom skulle vårdkostnaderna minska.

Patienterna ska erbjudas fotundersökning

För att upptäcka skadade blodkärl i tid, som annars skulle kunna leda till svårläkta, känselbortfall eller amputation, bör patienterna erbjudas fotundersökning.

”Det är mycket tydligt i Socialstyrelsens riktlinjer att alla ska erbjudas en årlig fotundersökning”, skriver Anders Ekholm och Thomas Magnusson i debattinlägget.

Men i verkligheten går det åt fel håll, menar de, och allt färre får sina fötter undersökta. Endast 58 procent har under det senaste året fått en grundlig undersökning, visar patientundersökningen Diabetes-kollen.

Annons
Annons

Endast 18 procent erbjuds utbildning

Riktlinjerna slår även fast att alla med typ 2-diabetes ska erbjudas en grupputbildning som ska hjälpa patienterna till egenvård. Det kan handla om blodsockermätningar, injektioner med insulin, justeringar av medicindoser, och kontroll av mat och fysisk aktivitet.

Men detta fungerar inte heller som förväntat, menar debattörerna, endast 18 procent angav i patientundersökningen att de erbjudits grupputbildning.

”En utvärdering som Socialstyrelsen gjort om grupputbildning, visade inte på någon förbättring. Många vårdcentraler ansåg att deras patientunderlag var för litet för utbildningar. Så här får det inte vara. Varför samarbetar inte flera vårdcentraler kring gemensamma grupputbildningar?”, skriver de.

Och kräver att personer med diabetes ska få ett större inflytande över sin behandling, och erbjudas moderna läkemedel samt att de ska få medicintekniskt stöd och coachning för livsstilsförändringar.

”I dag används alltför ofta ålderstigna behandlingar, och personer med diabetes lämnas ofta med några broschyrer i handen. Ofta med förmaningen att ”nu får du börja sköta dig”. Det kan vi som patientföreträdare aldrig acceptera.”

Gå onlinekurs om typ 2-diabetes

Genom utbildningen på Diabetes-kollen lär du dig mer om typ 2-diabetes och dess behandling, vad du själv kan göra för att leva ett bra liv med sjukdomen samt vad du kan göra för att minska risken för att utveckla sjukdomen.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Gå till utbildningen >>

    Källor

  • Dagens Samhälle - https://www.dagenssamhalle.se/debatt/svensk-sjukvard-sviker-manniskor-med-diabetes-24737

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.