Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Choklad – bra för hjärtat

Annons

Genom att äta choklad två eller flera gånger i veckan kan du minska risken att dö i hjärtsjukdom. Det visar en studie som gjorts av forskare på Karolinska institutet (KI). Under åtta år har forskarna följt 1 169 patienter i Stockholms län som drabbats av hjärtinfarkt och ställt frågor om deras matvanor och livsstil.
Enligt studien, vars resultat kommer publiceras i september i tidsskriften Journal of Internal Medicine, är risken at dö i hjärtsjukdom en tredjedel så stor för de som äter 50 gram choklad två eller flera gånger i veckan jämfört med de som inte alls äter godsaker.
– Om man inte är överviktig eller har diabetes skulle jag inte avråda från att äta choklad, säger Imre Janszky, läkare och en av de forskare på Karolinska institutet som håller i studien. &nbsp

Janszky menar att denna studie är den första som visar på ett samband mellan att äta choklad och hälsan hos personer som redan haft en hjärtinfarkt. Dock understryker han att studien är liten och pekar på att det krävs mer forskning i ämnet innan slutsatser kan dras.



Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.