Blodprov visar vilka diabetespatienten som kan ha nytta av metformin
En tredjedel av alla personer med typ 2-diabetes svarar inte på behandling med metformin. Ytterligare en tredjedel upplever allvarliga biverkningar och många väljer därför att sluta ta medicinen. Nu har forskare vid Lunds universitets Diabetescentrum utvecklat en markör som genom ett blodprov kan tala om huruvida patienten är lämpad för behandlingen.
Behandling med metformin ska sänka blodsockret hos patienter med typ 2-diabetes där bättre kost och motion inte är tillräckligt. Läkemedlet är enligt internationella riktlinjer förstahandsalternativet i detta avseende. Om behandlingen inte ger avsedd effekt eller om patienten får svåra biverkningar går man vidare och testar andra läkemedel.
Samtidigt är det många som inte svarar på behandlingen eller som upplever biverkningar i form av magtarmproblem. Fem procent slutar med medicinen på grund av biverkningarna.
– Om det tar lång tid innan patienten får rätt behandling ökar risken för komplikationer till följd av det höga blodsockret. Cirka 30 procent av alla med typ 2-diabetes svarar inte på metformin och bör få en annan medicin redan från start. Därför är det viktigt att kunna identifiera dem direkt vid diagnostisering, säger Charlotte Ling, professor i epigenetik vid Lunds universitets Diabetescentrum som lett studien, i ett pressmeddelande.
Ett steg närmare individanpassad diabetesvård
Tidigare studier har kunnat identifierat vissa genvarianter som varit associerade med tolerans och respons på metformin, men de har inte kunnat förutspå hur väl patienten svarar på behandlingen. Forskarna i den aktuella studien är de första som har lyckats med detta inom diabetesvården.
– Vår studie utgör ett viktigt steg mot målet med individanpassad vård vid diabetes eftersom den kan bidra till att rätt person får rätt vård redan vid diagnostillfället, säger Charlotte Ling, i pressmeddelandet.
Lever du med typ 2-diabetes?
Då vi vill bjuda in dig att delta i en enkätundersökning. Vi vill öka förståelsen om hur personer med typ 2-diabetes upplever sin behandling och vilka behov som finns.
- Lunds universitet - https://www.lu.se/artikel/metformin-diabetespatienter-eller-ej-nu-vet-forskare-svaret
Kommentera denna artikel
Tack för att ni tar upp denna för mig viktiga fråga ang individanpassad diabetesmedicin.
Har en diabetessköterska som anser att jag inte behöver någon diabetesmedicin.
(Mitt HbA1c ligger på 50. ) Har under årens lopp försökt via maten klara av min pro-diabetes men jag anser det blir svårare att hålla värdena inom ramen. Hur skall man förfara? Återigen det är tacksamt med den information som jag erhåller via netdoktor.se.
Vilka diabetesmediciner innehåller metforbin?
Inga har kommenterat på denna sida ännu