Äldre får ofta för mycket insulin för sin diabetes
Gamla på äldreboende får ofta för mycket insulin för sin diabetes. Något som kan resultera i dödsfall, skriver Dagens Nyheter på nätet.
– Sannolikt har ett antal dödsfall inträffat efter felmedicinering, säger professor Carl Johan Östgren, professor i allmänmedicin vid Linköpings universitet.
Hur utbredd felmedicineringen är, är svårt att säga. Men två vetenskapliga studier visar tecken på att diabetesvården går systematiskt och allvarligt fel.
Cirka 300 000 svenskar har den vanligaste formen, diabetes typ 2. De flesta är över 80 år och många av dessa vårdas på äldreboende. Problemet är att de gamlas behov av mediciner förändras efter några år utan att det upptäcks.
– De riktigt gamla går ofta ned i vikt på slutet och behöver inte lika mycket insulin som förut, säger Carl Johan Östgren.
Lever du med typ 2-diabetes?
Då vi vill bjuda in dig att delta i en enkätundersökning. Vi vill öka förståelsen om hur personer med typ 2-diabetes upplever sin behandling och vilka behov som finns.
Deras blodsockervärden kan vara bra under dagen men bli alldeles för låga på natten. För lågt blodsocker är inte bra och de äldre kan hamna i koma, få hjärtartimy och i värsta fall hjärtstillestånd som leder till döden.
– Tyvärr saknar många äldreboenden rutiner för att kolla värdena på natten, säger Östgren.
Förvirring, ilska och oro vid lågt blodsocker kan missuppfattas som demens. I värsta fall ger läkarna lugnande eller ångestlindrande medicin, som kan ge biverkningar.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu