Hej!
Jag är förbryllad över att korttidssockret är högre på morgonen före frukost, vid 8-tiden, än vad den är 3 timmar efter kvällsmålet vid 22-tiden. Vad är det som händer under natten? Drar kroppen igång och släpper ut någon sockerreserv under natten?
Förklara gärna!
Med vänliga hälsningar
Det du beskriver kallas för gryningseffekten.
Levern är ett organ som lagrar socker som inte för tillfället behövs i kroppen. Varje natt omkring kl 03-05 släpper levern ut en del av den här reserven tillsammans med stresshormoner, för att vi ska vakna och komma igång. Då stiger mängden socker i blodet hos de allra flesta människor. För dig som har typ 2-diabetes har din kropp lite svårare att hantera ett förhöjt blodsocker och då kan det synas när du mäter blodsocker fastande. Det är alltså rent hormonellt som detta sker. Till viss del kan man påverka det, för den som har insulinbehandling med medellångverkande insulin brukar man ge det på kvällen just för att komma åt gryningseffekten och för att vakna med ett normalt blodsockervärde.
Hälsningar,
Rebecca Guldberg
Medicine Magister och Specialistsjuksköterska Diabetes, Ersta sjukhus
Läs även: Hitta orsaken till ökat blodsocker högt morgonen »